THEMA: IK VERTREK

Als crisispleegvader ben ik eraan gewend dat kinderen die bij ons binnen komen snel weer weggaan. Hoe anders was dat bij onze allereerste crisisplaatsing. Lars stond als elfjarige bij ons op de stoep. De crisisplaatsing liep over in kortverblijf en werd perspectiefbiedend toen zijn moeder naar het buitenland vertrok en haar vijf kinderen aan de hulpverlening overliet. Lars woonde drie jaar bij ons, drie geweldige jaren. We waren (en zijn nog steeds) stapelgek op hem.

Zijn moeder kwam weer in beeld en wilde haar kinderen terug. Lars wilde echter bij ons blijven en schreef een brief aan de kinderrechter. “Dan zie je mij nooit meer”, dreigde zijn moeder. Lars belandde in een loyaliteitsconflict en zei uiteindelijk tegen de kinderrechter: “Kiest u maar. Ik zal me erbij neerleggen.” De kinderrechter wees Lars toe aan zijn moeder en zo vertrok hij uit ons leven. Binnen een paar dagen had zijn moeder Lars volledig van ons afgesneden. Ze blokkeerde ons op social media en op zijn telefoon. Ze was alleen mijn jongste zoon vergeten. Hij sprak Lars onlangs. Lars was ongelukkig bij zijn moeder en haar nieuwe vriend in het hoge noorden, ongelukkig in zijn nieuwe omgeving en op zijn nieuwe school. “Ik had mijn thuis al gevonden”, liet hij mijn zoon weten. Tranen stonden in onze ogen, maar we zijn machteloos. Lars wil niets meer weten van hulpverleners en legt zich neer bij zijn lot.

Afscheid nemen is normaal in pleegzorg. Of het nu na enkele weken is of na vele jaren, pleegkinderen vliegen op een gegeven moment uit. Dat geldt ook voor hulpverleners. De ene gaat en de andere komt. Vertrek en afscheid is het thema van dit nummer.

Stephan van Berkel

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘ik vertrek’.

Dit thema werd voorbereid door Stephan van Berkel, Willem van Uijen, Flip Woltering en Karin Zanin. De tekening is van Judith Zijtregtop.


Tags: , ,