Ouderschap zonder opvoederschap

Samenwerking tussen ouders en pleegouders bepaalt voor een belangrijk deel het succes van de plaatsing, blijkt uit onderzoek. Deskundigen houden een pleidooi om ouders meer te betrekken bij de opvoeding. De kracht van het boek zit echter in de zeventien gesprekken met ouders over hun leven, hun kinderen en het contact met de kinderen en hun pleegouders. De gesprekken lijken bijna letterlijk opgeschreven. In eerste instantie vond ik dit moeilijk leesbaar. Ik vroeg me af of deze vorm recht doet aan wat ouders willen vertellen. Gaandeweg snapte ik meer de bedoeling van Haans en werd ik gegrepen door de inhoud: wat is de geschiedenis van ouders en hoe ervaren zij de uithuisplaatsing, de opvoeding en de samenwerking met pleegouders? Het is vaak rauw, verdrietig en niet positief, maar wel herkenbaar. Ongetwijfeld is de beleving van pleegouders in deze verhalen anders, maar dat is niet belangrijk in dit boek waarin de ouders centraal staan. Als pleegouder goed om te lezen, want wat is het verhaal van de ouders van jouw pleegkind en hoe werk jij samen?

Ouderschap zonder opvoederschap
Gé Haans
ISBN 9789088507083, € 28,90


Tags: ,