Pleegzorg is ook zorgen voor elkaar

De problematiek binnen pleegzorg neemt toe. De levensverhalen van kinderen lijken ernstiger, gedragsproblemen heftiger en diagnoses complexer. Eenieder die je naar de oorzaak vraagt, heeft hier zijn mening over.

Het werk van een jeugdzorgwerker pleegzorg is hierdoor de afgelopen jaren veranderd en ook het takenpakket is uitgebreid. Het werk is veelzijdiger en nog uitdagender ge­worden. Ik ben er trots op dat ik dit werk mag doen. Ik krijg energie van de contacten met kinderen, ouders en pleegouders. Hierbij probeer ik buiten de kaders te kijken en zorg op maat te creëren, ondanks de vele richtlijnen, protocollen en beleidsstukken.

De andere kant van de medaille is dat ik hard moet werken in een beperkte tijd, vooral nu de aanmeldingen voor pleegzorg toenemen. Al een paar maanden komt de één na de andere crisisplaatsing voorbij. Ik ren en vlieg om gezinnen tevreden te houden, kinderen voldoende te zien en brandjes te blussen. Dan heb ik het nog niet eens over de berg rapportages, waar ik bijna niet meer overheen kan kijken.

Het thema van deze uitgave ‘vrije tijd’ heeft mij even stilgezet. Vrije tijd staat ook voor zorgen voor jezelf en een juiste balans vinden in je leven. De afgelopen weken liepen mijn werkzaamheden steeds vaker door in mijn vrije tijd. Nog even ’s avonds wat mailtjes of whats­appjes wegwerken of toch nog meewerken aan die crisisplaatsing in het weekend.

Alerte pleegouders vragen me soms: “Ben je nu alweer ’s avonds aan het werk?” “Staat er nog een vakantie gepland op korte termijn?” “Herkent je man je nog wel als je thuiskomt?”

Vaak is mijn reactie ad rem en met wat humor maak ik een bruggetje naar een ander onderwerp. Toch hebben deze pleegouders me aan het denken gezet. Zelf geef ik pleeg­ouders ook goedbedoelde adviezen over het aangeven van grenzen. Is het dan niet het verhaal van de pot die de ketel verwijt?

Als ik bij thuiskomst mijn overpeinzingen met mijn man deel en hij op zijn beurt zijn wenkbrauw optrekt, weet ik genoeg. Misschien moet ik ook weer eens meer tijd besteden aan mijn ‘vrije tijd’.


Tags: ,