Anonieme abonnementen

Als pleegouder wil je het liefst dat alle vertrouwde activiteiten van je pleegkind doorgang kunnen vinden. De eigen school, de (sport)vereniging, de muziek- of danslessen. Bij ons valt dat niet mee, want we zijn crisispleeggezin. Vaak verblijven onze pleegkinderen ver weg van hun oorspronkelijke woonplaats. Ook hebben we met regelmaat te maken met geheime plaatsingen. Dan is het meestal onmogelijk om de kinderen naar hun eigen school of clubje te brengen.

De kinderen die bij ons geplaatst worden, zijn vaak getraumatiseerd of hebben op zijn minst heftige gebeurtenissen meegemaakt. Dan is vrijetijdsbesteding (lees: afleiding) belangrijk. Even de zorgen opzij zetten. Omdat pleegkinderen vaak niet de vertrouwde activiteiten – als ze die überhaupt al hadden –  in hun eigen omgeving kunnen ondernemen, vraagt dat enige creativiteit van ons.

Naar de dierentuin
Onze eerste crisisplaatsing, inmiddels jaren geleden, waren twee broertjes van 11 en 12 jaar. Ze kwamen op een bloedhete dag in de zomervakantie. Al snel na binnenkomst plonsden ze dankbaar in het opblaasbad in de tuin. Ook de dagen erna bleef het warm en deed het zwembadje zijn werk. Hoewel de jongens zichtbaar genoten van eenvoudige, huiselijke dingen als gezamenlijk eten, tv-kijken, een spelletje en boodschappen doen, ontstond ook de behoefte om er even uit te zijn. Dus namen we de knullen mee naar een dierentuin in de buurt. Ze vonden het geweldig, dat wilden ze wel vaker.

Pasfoto van een luipaard
Toen de crisisplaatsing werd omgezet in kortverblijf, informeerden we bij de dierentuin naar een gezinsabonnement. Dat bleek financieel veel aantrekkelijker dan losse entreekaarten. Abonnementen konden echter alleen op naam, mét pasfoto, worden afgesloten. Ik besloot met de directeur van de dierentuin te praten en legde hem de situatie uit. Dat we crisispleeggezin zijn en dus vooral met korte plaatsingen te maken hebben en dat we ook met andere pleegkinderen graag de dierentuin wilden bezoeken. De directeur kwam meteen met een prachtige oplossing: anonieme abonnementen. Zo hebben we nu, naast onze eigen persoonlijke pasjes, ook drie exemplaren waarop de pasfoto’s zijn vervangen door een afbeelding van een luipaard, en de namen door ‘Kind Van Berkel’. We nemen al jaren onze crisispleegkinderen mee naar de dierentuin. Pleegkinderen zijn in ons gezin alles behalve anoniem, maar die anonieme abonnementen zijn een uitkomst!


Tags: ,