Oei, pleegmoeder

Het wonen in een ander gezin is bijna even oud als de mensheid en toch altijd een bijzonder verhaal, aldus Fiet van Beek in het voorwoord. Als pleegmoeder had zij al veel verhalen over pleegzorg gelezen. Toen ze gedichten van Tjitske Jansen tegenkwam over haar jeugd in pleeggezinnen, sloegen die in als de bliksem. De zeggingskracht van poëzie is zo anders dan van verhalen, informatiefolders of radiospotjes. Daarom ging Fiet op zoek naar meer gedichten over pleegzorg. Ze verzamelde er ‘30 + 1’ en Brigida maakte er mooie tekeningen bij. Nummer 31 is een tekst uit een SIRE-campagne om pleegouders te werven, die volgens Fiet het predicaat ‘gedicht’ verdient.

Toen ik de titel van deze bundel las, moest ik meteen denken aan een treffend gedicht dat lang geleden in Mobiel stond, over een kloek die ook twee eendeneieren had uitgebroed. Gelukkig staat het ook in deze bundel. Thema’s als afscheid, onzekerheid, verlies en onmacht komen aan bod, evenals de mooie kanten van pleegzorg. Indrukwekkend is een gedicht over een jongen die in een pleeggezin met vier honden woont. Helaas gaat hij terug naar het internaat, omdat hij niet weet hoe hij met mensen moet omgaan. ‘Ze zeggen: ’t is nog zonde. En daar ben ik het wel mee eens: ik mis ze zo, die honden.’ Het drama van een kind in een notendop.

Een boek om te lezen en af en toe weg te leggen, om te glimlachen, om ontroerd  te raken en om na te denken over alle facetten van pleegzorg. Ondanks de titel is het ook een aanrader voor pleegvaders en andere betrokkenen bij pleegzorg.

Oei , pleegmoeder
Samenstelling en redactie: Fiet van Beek
ISBN 9789081492140, € 15,00


Tags: ,