Besparen

Michael was tien toen hij op school een foto moest laten maken in een situatie waarin hij gelukkig was. Hij wist het wel: hij wilde net als Oom Dagobert Duck zwemmen in het geld. De foto is geweldig geworden.

De realiteit is twaalf jaar later heel anders, eerder het tegenovergestelde. Hij heeft een mooi appartement (te duur), een grote auto (te duur en te oud) en een eigen onder­neming (nog geen inkomsten). Zoals hij zelf zegt: “Ik leef groots!” Deze leefwijze verhoudt zich niet tot wat er aan geld binnenkomt. Dus heeft hij wel een probleem, dat iedere maand groter wordt. “Ik heb eens uitgerekend hoeveel ik kan sparen als ik kleiner ga wonen. Dat scheelt me toch op zijn minst …”, en dan volgt een berekening met cijfers en veronderstelde verminderde uitgaven die ik niet kan volgen. Het eindresultaat is dat de schulden zijn opgelost en: “dan kan ik alvast een leaseauto nemen, want ik heb dat dan toch uitgespaard wanneer ik kleiner ga wonen.”

Nu is hij samen met zijn vriendin gestopt met roken en blowen: “We hebben uitgerekend dat dit 2000 euro per jaar scheelt en als ik dan …” Weer volgt een uitgebreide analyse en berekening. “Kijk en dan kan ik gewoon hier blijven wonen met al die besparingen.”

Mij klinkt dit in de oren als: Ik koop een fles frisdrank en bespaar daarmee toch al gauw 25 cent statiegeld. Als ik er dan vier neem, kan ik ook chips kopen.

Michael kan zwemmen, maar helaas nog niet, zoals Oom Dagobert, in zijn geld.


Tags: ,