Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

Dit  is eigenlijk een leerboek voor leerkrachten van de basisschool. Als eerste leggen de auteurs het begrip trauma uit. De ontwikkeling van de hersenen komt aan de orde en welke effecten trauma heeft op de ontwikkeling van kinderen. Vervolgens leggen ze uitgebreid uit hoe een leerkracht kan helpen de veerkracht van het kind te vergroten door traumasensitief les te geven.

Na vrijwel ieder hoofdstuk is er een kader met een samenvatting, waardoor je gemakkelijk kunt scannen of je deze informatie herkent of dat die nieuw is. Ook zijn er veel lijstjes met strategieën, werkideeën, stressbestrijders, handvatten en casussen. Via de website van de uitgever kunnen leerkrachten ook nog werkbladen downloaden.

In tijden waarin in vrijwel iedere klas mishandelde, verwaarloosde of anders getraumatiseerde kinderen zitten, denk ook aan vluchtelingenkinderen, is dit boek een absolute aanrader. Pleegouders die op school weinig begrip ondervinden voor het lastige gedrag van hun pleegkind zouden leerkrachten ook eens op dit boek kunnen attenderen.

Auteurs: Leony Coppens, Marthe Schneijderberg, Carina van Krechten
ISBN: 9789088505621, € 37,50


Tags: ,