Andere achternaam

Toen Joery naar groep 8 ging, vroeg hij om een gesprek. Want straks moet hij zich inschrijven op een nieuwe school. Hij wil graag een andere achternaam. De naam van zijn vader herinnert hem aan nare gebeurtenissen, aan de keren dat hij werd opgesloten en dat zijn vader zijn hond schopte. Joery wil de achternaam van zijn moeder.

Ik ga eens uitzoeken hoe dit allemaal in zijn werk gaat en kom erop uit dat hij beter kan wachten tot na zijn twaalfde verjaardag. Daarna is het nog een hele procedure, maar is hij minder afhankelijk van de medewerking van zijn ouders. We zetten alles dus even stil.

Een paar weken voor zijn twaalfde verjaardag start Bureau Jeugdzorg een procedure over de voogdij. De samenwerking met beide ouders verloopt moeizaam. Daarnaast is inmiddels duidelijk dat Joery en zijn broer in hun pleeggezin zullen blijven.

Wat betreft de naamswijziging is het advies van Bureau Jeugdzorg om te wachten tot na de rechtszaak. Dan ligt de voogdij bij hen. Althans, dat is de verwachting. Maar er volgt nog een hele strijd en de gezinsbegeleidster draagt het proces tijdelijk over aan een collega. De vader van Joery speelt het behoorlijk op de man en de situatie is voor haar te bedreigend geworden.

Uiteindelijk gaat de voogdij over naar Bureau Jeugdzorg. De oude gezinsvoogd heeft intussen een andere baan gevonden. Er is nog geen nieuwe voogd beschikbaar. Omdat de huidige medewerker van Bureau Jeugdzorg aangesteld was om de rechtsgang goed te laten verlopen, is zij er tijdelijk. En ze wil de naamswijziging nu niet inzetten. Ze ziet dat als een ingrijpend proces waarvan ze niet weet of ze dat helemaal kan afronden. Joery wacht.

Binnenkort gaan we kennismaken met zijn nieuwe voogd. Joery heeft al een lijstje gemaakt met wat hij met hem wil bespreken. Ik weet wat er bovenaan dat lijstje staat.


Tags: ,