Een spannende verjaardag

Ilse is jarig geweest en vanmiddag viert ze haar verjaardag met haar moeder. Ze heeft er zin in, maar vindt het ook spannend. En dat is te merken. In de loop van de dag valt er servies kapot, zit er een scheur in haar nette kleren en weet ze niet goed wat ze moet gaan doen, want haar favoriete kleurboek is onvindbaar.

Haar pleegmoeder blijft er kalm onder. Ze kent Ilse inmiddels wel een beetje. Over leuke gebeurtenissen heeft Ilse geleerd dat die niet altijd leuk eindigen, dat iemand na een tijdje toch boos wordt. Om die spanning te doorbreken, zorgt Ilse er zelf wel voor dat het fout gaat. Zo heeft ze er tenminste enige controle over.

Die middag begeleid ik het bezoek. Ook nu gaat er van alles mis, maar omdat ik er luchtig onder blijf, lukt het haar moeder ook om de sfeer goed te houden. Het wordt een klein feestje. Na anderhalf uur zwaaien Ilse en ik haar moeder uit. “Hoe ging het?” vraagt haar pleegmoeder. “Goed”, verzucht Ilse opgelucht. Het was een leuke middag, maar nu is ze wel een beetje moe. De pleegmoeder en ik kijken elkaar aan, ook wij hebben vandaag hard gewerkt.

Dan zwaai ik op mijn beurt Ilse en haar pleegmoeder uit. Het is gelukt om een positieve ervaring aan het rijtje toe te voegen. Ik verlang naar een kop koffie, maar eerst nog de slag­room uit het tapijt van de bezoekkamer zien te krijgen.   <

 

 


Tags: ,