Voor, op en over de drempel

Een drempel is het symbool van een verandering of een nieuw begin. Pleegzorg kent vele drempels: de drempel om pleegouder te worden, de letterlijke drempel die een kind overstapt als het in een ander gezin gaat wonen, de drempel van 18 jaar… In dit online nummer stappen we over tal van drempels.

Op vrijdag 10 juni presenteerde Mobiel, samen met de WAT?!, het boek ‘18 x 18. Pleegkinderen op de drempel’. De zaal van de Universiteit Leiden was gevuld met pleegouders, ouders, professionals in pleegzorg en veel jongeren. In het boek staan achttien interviews met krachtige 18-jarigen die zijn opgegroeid in een pleeggezin of een gezinshuis. Krachtig, omdat zij zich kwetsbaar durfden op te stellen en zich lieten portretteren voor een boek in woord én beeld.

Mijlpaal
Voor veel jongeren is de achttiende verjaardag een mijlpaal. Je bent volwassen. Plotseling mag je van alles. Je mag stemmen. Je mag alcohol kopen en drinken. Je mag een auto besturen zonder volwassene naast je, tenminste als je een rijbewijs hebt. Voor veel pleegkinderen is achttien jaar een flinke drempel. Plotseling moet je van alles. De jeugdhulp en pleegvergoeding stoppen als je geen verlengde hulpverlening krijgt. Je moet enorm veel zelf regelen: geldzaken, een zorgverzekering, werk, een opleiding, een plek om te wonen.

Is 18 jaar een feestje?
Ben je volwassen op je achttiende? Kun je het dan ineens allemaal alleen? Is je achttiende verjaardag wel een feestje? Daar stonden we uitgebreid bij stil. Indrukwekkend waren de verhalen van de aanwezige jongeren over hun weg naar volwassenheid. Mariska Kramer vertelde over de juridische kant van 18 worden. Redactielid Femmie Juffer, hoogleraar adoptie en pleegzorg, hield een krachtig pleidooi voor het recht op verlengde pleegzorg voor alle pleegkinderen.

Eregalerij
Zanger, presentator én pleegvader Joris Linssen schreef het voorwoord van het boek. Hierin zegt hij: “In dit mooie boek staan portretten van geweldige mensen. Bij het lezen en bekijken ervan, word ik opnieuw doordrongen van de kracht van mensen en hoe belangrijk het is de ander het gevoel te geven dat hij er werkelijk toe doet. Stuk voor stuk zijn deze jongeren, met hun bijzondere verhalen, het waard om in zo’n prachtig boek terecht te komen. Ik zie het als een eregalerij. Jullie doen ertoe!”

Bent u benieuwd naar hun verhalen? In dit online pleegzorgtijdschrift kunt u kennismaken met drie jongeren uit het boek: Amber, Augustine en Priscilla.


Tags: ,