Thema: Zelfbeeld

Mijn zelfbeeld vertelt me hoe tevreden ik met mezelf ben. Dat wordt mij ingefluisterd in het contact met anderen. Wat maakt dat ik mij waardevol voel? Ik voel mij waardevol als ik weet dat ik belangrijk ben voor iemand anders. Zou ik me waardevol voelen als ik in een wildvreemd pleeggezin geplaatst werd? Weg van de mensen met wie ik leefde en die iets voor mij betekenen? Kan ik mij geliefd gaan voelen in dat pleeggezin? Ik voel me geliefd als ik merk dat iemand om mij geeft en van mij houdt. Deze mensen kennen mij (nog) niet. Ik voel niets voor hen en zij niets voor mij. Ik ga naar een nieuwe school. Daar weten ze helemaal niet wat ik kan. Misschien is alles moeilijker dan op mijn oude school. Ik hoop dat ik alles begrijp.

In de STAP-training leren aspirant-pleegouders dat de kenmerken van zelfbeeld zijn dat iemand zich waardevol, geliefd, bekwaam en verantwoordelijk voelt. Ga bij uzelf eens na of u zich positief voelt bij deze vier kenmerken. In dit thema leest u hoe we een pleegkind aan een positief zelfbeeld kunnen helpen. Net als u en ik heeft het kind dat heel hard nodig!

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Zelfbeeld’.


Tags: , ,