In de boot

Pleegouders stappen in hun bootje pleegzorg: een roeiboot, een jacht, een kano, een mooi geverfde of een gammele boot. Onderweg vaart een pleegkind mee. Dat is wennen. Soms is het kind erg wiebelig en dreigt de boot water te maken of een verkeerde koers te varen. Langs de kant loopt een pleeg­zorgwerker mee die aanwijzingen geeft door een megafoon. Dat is voor de meeste pleegouders voldoende om enigszins in balans met de stroom mee te varen.

Bij sommigen is de boot zo uit balans dat het bootje dreigt te kapseizen. Dan verschijnt een hulpboot, die een tijd met het pleegbootje meevaart en het weer in balans en op de juiste koers probeert te brengen. De hulpboot heeft een naam en is soms ‘evidence-based’ gekleurd. De pleegouders maakt dat niet uit, als die duw- of sleepboot er maar voor zorgt dat zij weer in rustig water verder kunnen met alleen die pleegzorgwerker langs de kant.

Als je er met een helikopter boven zou vliegen, vallen pas de verschillende hulpbootjes op. De pleegouder in die ene rivier ziet alleen dat bootje in die ene kleur. Je hebt als pleegouder meestal geen keuze, ook niet als je weet dat op de Rijn een geel hulpbootje van Triple P vaart en op het Sneekermeer een pimpelpaars VIB-hulpbootje.

Hoe gaat het nu, na de Transitie Jeugdzorg? Ik vraag me af wie er langs de kant staan te roepen en welke hulpbootjes worden ingezet. Of varen pleegouders helemaal alleen in de sterke stroom en moeten ze zelf door de megafoon gaan roepen?
Wij hebben een verlengde pleegzorgregeling voor onze pleegdochter. Ik verwachtte eind vorig jaar al dat we zouden worden uitgenodigd voor een ‘keukentafelgesprek’ over de noodzaak hiervan. Deze week kreeg ik het langverwachte telefoontje van een medewerker van het zorgteam in onze gemeente. Na een korte uitleg heb ik haar direct doorverwezen naar onze pleegzorg­werker. Ik weet dat zij volledig achter de verlenging staat en dat zij dat beter kan beargumenteren dan ik. Ik ben benieuwd hoe het verdergaat. Ik hoop op een goede afloop: mijn pleegzorgwerker met de megafoon die roepend langs de kant meehelpt, zodat wij in rustig vaarwater onze pleegdochter naar meer volwassenheid kunnen begeleiden.


Tags: ,