‘Ik heb geen loyaliteitsproblemen!’

Ik heb geprobeerd om mijn pleegkinderen zo stevig mogelijk te maken, zodat zij zich in de maatschappij staande kunnen houden. Toch zijn er van die dagen dat ik me afvraag wat ik verkeerd heb gedaan in de opvoeding.

Sharon is 24 en studeert pedagogiek aan een hbo-opleiding. Ze heeft een Hindoestaans uiterlijk, maar heeft nooit last gehad van opmerkingen hierover. Ze is ook nooit gepest met haar kleurtje, zegt ze zelf. Sharon heeft haar hele leven in Nederland gewoond en een Nederlandse opvoeding gehad. Niet uit eigen keuze, maar zo liep het nu eenmaal. Ook haar ouders hadden beiden de Nederlandse nationaliteit, al zijn ze wel in Suriname geboren.
Nu Sharon in Rotterdam op school zit, wordt ze alsmaar aangesproken op haar ‘allochtoon’ zijn. De veelal gekleurde jongeren in de leefgroep waar ze werkt, vinden dat ze een van hen is en de school bevraagt haar op gevoelens van discriminatie, die ze niet heeft. Mensen geloven haar gewoon niet.

Iets vergelijkbaars speelt wat betreft loyaliteit. Haar beide ouders zijn overleden, evenals een halfzus. Sharon heeft nog drie ooms in Nederland van haar moeders kant, allen verslaafd, die ze alleen van begrafenissen kent. Een zus van haar moeder woont in België en is sinds haar twaalfde niet meer langs geweest. Een andere tante woont in Suriname. Veel familie is dus op afstand en kent ze niet. Haar tweelingbroer is haar enige familierelatie. Ze groeiden samen in ons pleeg­gezin op.
Op school geloven ze gewoon niet dat Sharon haar eigen familie niet belangrijker vindt dan haar pleeg­ouders. Dat kan niet volgens de loyaliteitstheorie van Nagy. Ze wordt moe van het bestrijden van problemen die ze niet heeft, maar haar worden aangepraat. “Als ik bij iemand van de familie was ondergebracht, was ik nooit zover met een opleiding gekomen als ik nu ben,” geeft ze zelf aan. “Dan was ik vast verslaafd geweest.”

Hoewel ik begrijp dat je hulpverleners in spé stevig moet maken en moet laten nadenken over de kwetsbare plekken in hun persoonlijkheid, is het wat curieus dat je hen probeert klem te zetten met een loyaliteitstheorie die nooit bewezen is.


Tags: ,