De schaduw van Duvan

De schaduw van Duvan, Door van der Wiele, 9789461537140, € 18,95

Dit boek gaat over Marcel en Angelique. In 2000 adopteerden zij het 3-jarige Colombiaanse jongetje Duvan. Het boek geeft niet alleen een inkijk in de adoptieprocedure, maar laat ook zien hoe een adoptie helemaal uit de hand kan lopen. De adoptieouders vertellen open over het onbekende verleden van het kind, de grote opvoedproblemen en de hechtingsproblematiek. Het lukt hun niet om een emotionele band aan te gaan met Duvan. Het gaat van kwaad tot erger. Uiteindelijk wordt Duvan uithuisgeplaatst. Hij blijkt een verstandelijke beperking en een reactieve hechtingsstoornis te hebben. In het laatste deel van het boek komen professionals aan het woord en mensen die betrokken waren bij de adoptie. Hoe kon het zo misgaan met Duvan?

Het boek is autobiografisch en gemakkelijk leesbaar. Als lezer krijg je een unieke kijk in het ingewikkelde leven van deze familie. Het boek kan ook interessant zijn voor pleegouders die worstelen met grenzen in de opvoeding of pleegouders van moeilijk opvoedbare kinderen. (JtH)


Tags: ,