Thema: Twee moeders, twee vaders

Pleeggezinnen met twee moeders of twee vaders, hoe (on)gewoon is dat? In 1998 maakte filmmaker Ko van Reenen een prachtige documentaire over de twee pleegvaders Aad en Ron. Terecht schreef het NRC Handelsblad hierover: ‘De Nobelprijs voor liefdevol ouderschap zou eigenlijk nog vandaag moeten worden uitgereikt aan Aad en Ron’. De film bracht pleegouderschap door homoparen onder de aandacht van een groot publiek. Het Turkse pleegkind Yunus dat bij twee lesbische pleegmoeders opgroeide, deed jaren later veel stof opwaaien in de media toen de moeder de Turkse autoriteiten inschakelde om haar kind terug te krijgen. Woordvoerders van de Nederlandse regering namen het op voor de twee pleegmoeders en vonden dat ze eerder een standbeeld verdienden dan kritiek.

Behalve deze paar gezinnen die in de media komen, is niet echt bekend hoe gewoon of ongewoon het in ons land is dat twee moeders of twee vaders pleegouders worden. In België zijn cijfers over 2013: op een totaal van 4.445 pleeggezinnen waren er 105 – net iets meer dan 2% – gezinnen met homokoppels als pleegouders (Bron: Pleegzorg Vlaanderen). Bij navraag blijken gegevens over de gezinssamenstelling van pleeggezinnen in Nederland niet eenduidig geregistreerd te worden bij de pleegzorgorganisaties. Het zou goed zijn om dat wel te doen, want dan weten we bijvoorbeeld of campagnes voor meer pleegouders werken bij deze doelgroep. In dit thema wordt beschreven dat homoparen soms denken dat zij niet in aanmerking komen voor pleegzorg en dan kan gerichte voorlichting helpen.

Los van de cijfers laten de verhalen van Mitchel, Mark en Chris, en Loes en Bianca zien dat pleeggezinnen met twee moeders of twee vaders best wel ‘gewoon’ zijn.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Twee moeders, twee vaders’.

 


Tags: , ,