Tien vragen aan Mitchel

Auteur: Joanne ter Haar

1. Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Mitchel en ik ben 21. Ik ben ongeschoold, maar wel de eigenaar van een marketing- en salesbureau. Ik ben de jongste in het bedrijf en werk zo’n zes dagen in de week, zeker tachtig uur. Daarnaast ben ik de trotse vriend van Daphne. Ze is al drie jaar mijn meisje. We zitten in een turbulente levensfase. We gaan in een eigen huisje wonen, hebben net ons rijbewijs gehaald, een leuke auto gekocht en een eigen bedrijf gestart. Het is turbulent, maar echt fantastisch. Het lijkt soms of er geen einde komt aan het geluk dat een mens kan hebben.”

2. Hoe ben je in een pleeggezin terecht gekomen?
“Toen ik twee was, heeft Jeugdzorg bepaald dat het thuis niet veilig was en ben ik bij mijn ouders weggehaald. Ik kwam eerst in een ander pleeggezin terecht en mijn jongere zusje woonde ook in een ander pleeggezin. Mijn oudere zus woonde bij Susan en Miriam. Het biologische kind van mijn pleeggezin kreeg een ongeluk. Toen werd het wat teveel voor dat gezin. Susan en Miriam wilden graag dat mijn zusje en ik bij onze oudere zus zouden opgroeien en hebben zich daar hard voor gemaakt. Zo werden we met zijn drieën herenigd.”

3. Hoe was het om op te groeien met twee pleegmoeders?
“Opgroeien bij twee moeders heeft leuke en minder leuke kanten. Tot mijn dertiende had ik niet door dat het anders was. Daarna werd het lastiger. Ik heb een goede jeugd gehad, maar in mijn puberteit heb ik wel dingen enorm verpest. Ik was rebels. Als kind had ik een zorgeloos leven met veel liefde en aandacht. Twee ontzettend lieve moeders. De onrust in de puberteit kwam door mijn vroegere situatie, daar krijg je wel een klap van mee. Daarnaast miste ik een vaderfiguur die op sommige momenten harde grenzen aangeeft. Maar dingen zijn zoals ze zijn en het is goed gekomen.”

4. Wat vond je omgeving ervan dat je twee pleegmoeders had?
“Ik week altijd al af van de rest. Ik was een bijzondere jongen. Dat ik twee moeders had was niet het bijzonderste, dus daar heb ik nooit last van gehad. Mijn omgeving had respect voor de situatie.”

5. Wat zijn voordelen van het opgroeien bij twee moeders?
“Moeders zijn natuurlijk heel anders dan vaders. Ze zijn zorgzamer, zachter, toegankelijker en je kan goed met hen praten. Een vader is voor het stoeien, lolletjes trappen, stoer doen. Ik denk dat ik veel gepamperd ben met twee moeders.”

6. Hoe noem je hen?
“Ik heb hen nooit ‘mama’ genoemd, maar wel ‘mam’. Ik zie ze zeker wel als mijn moeders. Als ze er allebei zijn, noem ik ze bij de voornaam om duidelijk te zijn wie van de twee ik bedoel.”

7. Heb je contact met je familie?
“Ik zie mijn familie niet vaak meer. Mijn zussen zie ik nog wel met verjaardagen. Ik vind het jammer dat het zo weinig is, want ik ben wel een familieman. Iedereen is druk met zijn eigen leven, dus het is ook wel begrijpelijk. Met mijn ouders heb ik heel af en toe contact, maar op een veilige afstand.”

8. Voel je je anders door het opgroeien bij twee moeders?
“Ik heb niet echt het idee dat ik anders ben opgevoed. Ik heb ook niet het gevoel dat ik dingen heb gemist, behalve dan soms een vaderfiguur. Voor mijn gevoel ben ik niet anders en is mijn situatie niet bijzonder. Ik ben wie ik ben. Ik ben Susan en Miriam wel dankbaar. Mijn pleegmoeders hebben me gebracht tot waar ik nu ben. Ik heb veel van hen geleerd en veel liefde meegekregen.“

9. Onderzoek laat zien dat kinderen bij twee moeders het minstens zo goed doen als kinderen met een vader en moeder. Herken je dat?
“Ik kan me daar zeker in terugvinden. Ik heb voor mijn gevoel ook een sterk zelfbeeld, ben zeker niet agressief en ik ben ook zorgzaam. Dat onderzoek liegt niet.”

10. Zou je zelf vader of pleegvader willen worden?
“Ik zou heel graag vader worden, pleegvader niet. Dat zou wel een optie zijn, als blijkt dat ik geen kinderen kan krijgen. Ik heb het gevoel dat ik met de ervaringen uit mijn jeugd een kind iets mee kan geven waar hij de rest van zijn leven wat aan heeft. Daarnaast wil ik graag laten zien dat iemand in onze familie het wel kan. Onze familie kent niets anders dan problemen en ik weet zeker dat ik het anders zou doen. Ik ga gewoon de beste vader van de wereld worden.”

 


Tags: , ,