Pleegzorg door homoparen

In Nederland is wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar homoseksuele ouders (zie het interview met Dr. Henny Bos), maar onderzoek naar pleegouderschap bij homoparen is er niet. Daarom is het rapport dat onlangs uitkwam bij het Engelse Rees Centrum van de Universiteit van Oxford interessant. De uitkomsten van twintig internationale wetenschappelijke onderzoeken naar homoseksuele pleegouders werden gebundeld. Daarbij werd vooral gelet op de werving en begeleiding van deze pleegouders.

Uit het onderzoek komt naar voren dat homoparen soms denken dat hun seksuele geaardheid het pleegouderschap in de weg zal staan, terwijl dat in de praktijk niet zo is. Daarom is het belangrijk dat pleegzorgorganisaties bij de werving op websites en tijdens campagnes duidelijk maken dat homoparen ook welkom zijn als pleegouders.

De bijzondere kracht van homopleegouders wordt ook genoemd: omdat homoseksuele mensen zelf een vooroordeel hebben ervaren en ermee leerden om te gaan, zijn zij bij uitstek geschikt om een kind te leren leven met de (voor)oordelen over pleegkinderen. Zij kunnen een positief rolmodel zijn voor het krijgen van zelfvertrouwen.

Rapport van het Rees Centrum
Helen Cosis Brown, Judy Sebba & Nikki Luke (2015). The recruitment, assessment, support and supervision of lesbian, gay, bisexual and transgender foster carers. An international literature review. Rees Centre for Research in Fostering and Education, Oxford University, UK. Downloaden: http://reescentre.education.ox.ac.uk/wordpress/wp-content/uploads/2015/02/ReesCentreReview_LGBTfostercarers.pdf

Relevante websites
• Meer dan gewenst: Nederlandse stichting van en voor lesbo(wens)moeders en homo(wens)vaders: www.meerdangewenst.nl
• Belgische website voor wie homo, lesbisch of biseksueel is: www.holebi.info
• Engelse website voor LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgender) adoptie- en pleegouders: www.newfamilysocial.org.uk

 


Tags: , ,