De tante van Mourad

Na ruim zes jaar zitten we weer met de hele familie om de tafel. Mourad, zijn oma, zijn tante en deze keer ook zijn vader. Toen ik de familie leerde kennen, woonde de vader van Mourad op verschillende plekken, omdat hij geen huis had. Mourad zelf woonde bij oma. Zijn tante hielp zo goed als zij kon, maar er speelde zo veel in de familie en zijn tante raakte overspannen.

De oma van Mourad is een schat van een pleegmoeder. Hij woonde daar goed en kreeg zeker genoeg te eten, maar mijn aandacht ging uit naar zijn tante. Zij was geen ouder of pleegouder en dus eigenlijk geen ‘cliënt’, maar wel de steunpilaar van de familie. Zij kon het verschil maken. En inderdaad, op het moment dat het met haar weer beter ging, gingen de zaken weer lopen.

Nu zitten we weer om de tafel, met de koekjes van oma in het midden. Mourad gaat bij zijn vader wonen, ze hebben inmiddels een huis. Zijn tante gaat hen helpen. Vader en zoon vertellen met trots. Samen maken we een plan voor de verhuizing en voor de periode daarna, want dan zal er geen pleegzorg meer zijn. “Ik ben blij”, zegt Mourad. Hij wilde dit zo graag. Al gaan we afscheid van elkaar nemen: ik ben ook blij.

 


Tags: ,