Voor altijd voor het laatst

‘Voor altijd voor het laatst’ is de debuutroman van Tjitske Jansen, die in 2003 nationale bekendheid verkreeg met haar dichtbundel ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen’. Tjitske woonde vanaf haar twaalfde in verschillende pleeggezinnen. Zij opent haar roman met de woorden ‘Je zult maar de moeder van Tjitske Jansen zijn’. Hiermee verwijst ze op een ogenschijnlijk speelse manier regelrecht naar het thema bestaansrecht. Met grote opmerkzaamheid laat ze in haar roman zien hoe dit thema haar gedurende haar leven bezighoudt: het gebrek aan aansluiting met de gangbare kaders, het belang van een meester die de wereld begrijpelijk voor haar wil maken en het conflict dat zij ervaart tussen het goed willen doen voor anderen en ontdekken wat goed voelt voor haarzelf. Deze onderwerpen vormen de essentie van haar zoektocht naar zelfvertrouwen en eigenwaarde. Met korte verhaaltjes, veelal in chronologische volgorde, gunt zij de lezer een blik in de denkwereld van iemand voor wie het recht om te bestaan niet vanzelfsprekend is.

Tjitske Jansen, ISBN 9789021457642, € 17,99


Tags: ,