Theatervoorstelling THUUS

Het beste cadeau zou zijn dat mijn moeder zegt: “Lotte, pak je koffers, we gaan naar huis!” Dat is zo ongeveer de eerste zin waarmee de theatervoorstelling THUUS begint. Lotte is pleegkind, wordt dertien jaar, maar viert haar verjaardag niet thuis. Ze woont in een pleeggezin.

Het verhaal van Lotte is uit het leven gegrepen. Het stuk roept herkenning op in de zaal, er wordt meegeleefd. In een flitsende drie kwartier komen de thema’s voorbij die spelen als je pleegkind, pleegouder, pleegzus of pleegbroer wordt. En dat terwijl de eigen ouders nooit uit beeld zijn. In de voorstelling zijn ze nadrukkelijk aanwezig op een levensgroot scherm, steeds gespeeld door één van de kinderen, maar eerder opgenomen

Elk kind is anders
THUUS is gemaakt door pleegkinderen en kinderen van pleegouders, in samenwerking met The Young Ones en pleegzorgorganisatie Trias. The Young Ones is een cultureel broeinest voor jong theatertalent. Een professionele schrijver en de regisseur van the Young Ones gingen aan het werk met de verhalen van elf jongeren die allemaal ervaring hebben met pleegzorg, als pleegkind of als kind van pleeg­ouders. De rollen van de pleegouders worden vertolkt door twee professionele acteurs. Alle kinderen spelen op hun beurt Lotte of Bas, het eigen kind. Soms zijn alle kinderen Lotte. Een mooie manier om te laten zien dat elk kind anders is en dat geen enkele situatie dezelfde is.

Pleegouders willen goed en gezond opvoeden. Een mooi streven dat niet altijd lukt. Hoe ga je met een pleegkind om als de opvoeding niet volgens het boekje gaat? Wat als blijkt dat je eigen kind aandacht tekort komt en zich daarover beklaagt? En wat als je pleegkind misbruik lijkt te maken van de situatie en de pleegouders in actie laat komen, want “ze hebben me geslagen op school…” Ook deze thema’s komen op humoristische wijze en met een kritisch randje aan de orde in herkenbare scenes.

Dat heb ik ook
Een daverend applaus na afloop van de première laat de spelers merken dat er meegeleefd is en dat de thema’s goed zijn overgekomen. In de zaal merken zowel een pleegmoeder als een pleegkind op dat ze veel herkenden in het stuk. “Dat heb ik ook, eerst boos zijn, dan verdrietig worden”, zegt het pleegkind.

Onder het genot van kinderchampagne en taart praten de 190 aanwezigen na. Speelster Melissa zegt dat de generale repetitie bar slecht ging, maar over de uitvoering is ze tevreden “al hebben we nog wel eens wat overgeslagen.”

De uitvoering was zo vlot, dat niemand dat gemerkt kan hebben. Een pleegouderpaar uit Steenwijk vertelt dat hun pleegdochter meedoet: “Ze heeft zichzelf opgegeven, maar we moesten haar wel stimuleren.” Een van de jongere spelers heeft in de klas verteld dat ze aan deze uitvoering mee ging doen. “Twee kinderen zijn er, met hun moeders,” zegt ze enthousiast.

Op www.bijonspleegzorg.nl/artikelen vindt u een uitgebreid verslag van deze avond.

Speeldata: THUUS ging op 27 mei in première in Zwolle en was op 3 juni te zien in Kampen. Na de zomer komt de voorstelling naar: Steenwijk (30 september), Enschede (14 oktober), Ommen (28 oktober), Nijverdal (10 november) en Almelo (17 november). De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Kinder­postzegels. www.trias-groep.nl/pleegzorg/thuus

 

 


Tags: ,