Kwartet

Twee pleeggezinnen: Cissy en Menno, Donja en Paul. Acht kinderen, waarvan vijf pleegkinderen, waarvan vier zusjes. Cissy en Donja zijn vriendinnen en wonen dicht bij elkaar. Ze hebben elkaar na lange tijd via pleegzorg weer ontmoet en werken nu nauw samen voor vier uithuisgeplaatste dochters van drugsverslaafde ouders.

Luca (7) en Valerie (6) wonen bij Cissy en Menno. Jolanda (5) en Sanne (3) wonen bij Donja en Paul. Cissy en Menno hebben nog drie kinderen (17, 12 en 10 jaar). Donja en Paul hebben nog pleegdochter Femke van 7 jaar. Toen een jaar na de plaatsing van Luca een zusje werd geboren, namen Cissy en Menno haar ook op in hun gezin. Donja en Paul stonden open voor een bijplaatsing toen bleek dat deze moeder opnieuw zwanger was. Cissy en Donja bedachten: als die nieuwe baby bij Donja en Paul geplaatst wordt, kunnen de zusjes dicht bij elkaar opgroeien! Cissy en Donja konden Bureau Jeugdzorg overtuigen van het belang van de zusjes. Jolanda kwam bij Paul en Donja en hun pleegdochter Femke. Toen ze er nog maar net was, hoorde Donja van oma dat de moeder opnieuw zwanger was. De moeder wilde het geheim houden, zodat ze de baby bij zich kon houden. Het kind werd al voor de geboorte onder toezicht gesteld. Met vijf weken was Sanne bij hen. Zo waren in drie jaar tijd vier zusjes uithuisgeplaatst.

Contact
De bezoekregeling is een keer in de acht weken bij Donja en Paul. Cissy komt daar ook heen met de twee meisjes. Er is altijd begeleiding bij. De pleegouders en de begeleiding houden zich strikt aan tijden en afspraken. Als je de ouders een vinger geeft, nemen ze de hele hand. Ze kunnen naar de hulpverlening heel boos en agressief reageren. Moeder heeft ook borderline. De kinderen vinden het heel leuk om tijdens de bezoekregeling bij elkaar te spelen, maar doen weinig met hun vader en moeder. Femke speelt gezellig mee en vraagt weleens: “Ik ben toch ook een zusje?” De kinderen zitten niet op dezelfde school, maar zien elkaar wel bij zwemlessen en danslessen. Dan rennen ze meteen op elkaar af, ze vinden elkaar echt leuk. Ze spelen en logeren geregeld bij elkaar. Cissy en Donja zien het al voor zich dat ze later zelfstandig naar elkaar toegaan. Ze komen op elkaars verjaardagsfeestjes en vieren de gezinsverjaardagen samen. Kortom: het is voor de kinderen een vanzelfsprekend contact, waar iedereen plezier aan beleeft. De grote kinderen van Cissy en Menno vinden het ook allemaal prima. De oudste dochter van Cissy en Menno past weleens op bij Donja en Paul.

Op hun plek
De zussen hebben alle vier hun eigen karakter en zijn pittige meiden. Ze maken ruzie zoals alle zussen en daarna is het gewoon weer goed. Cissy en Donja zien geen bijzondere rivaliteit tussen de kinderen en ook geen speciale zorg voor elkaar. Ze zijn gewoon op hun plek in de gezinnen en zijn graag bij elkaar. Sinds kort hebben alle kinderen dezelfde voogd.

Bemoei je ermee!
Donja en Cissy willen pleegouders graag meegeven: “Als je de kans hebt om broertjes en zusjes samen te laten opgroeien, zet dan door. Ook als je weerstand merkt: je vraagt het niet voor jezelf, je komt op voor de kinderen. Als wij dat niet hadden gedaan, was het niet gebeurd. Je kunt veel bereiken als pleegouders. Kijk niet teveel op tegen kinderrechters en begeleiders. Het zijn mensen die naar jou als pleegouder willen luisteren. Als we opnieuw voor de keuze stonden, deden we het weer!”


Tags: , ,