De Jeugdzorgwerker

Als jeugdzorgwerker ben jij zelf je eigen instrument, ‘je hebt het of je hebt het niet’ begint Peter Vonk in de inleiding. Met behulp van zijn jarenlange jeugdzorgervaring beschrijft hij, met soms een humoristische inslag, de zeven onmisbare vermogens die je (enigszins) moet bezitten om een goed functionerend jeugdzorgwerker te zijn of worden. Uit onderzoek blijkt dat maar 1 procent van de bevolking alle vermogens bevat, vertelt hij aan het begin van het boek. Vrijwel geen jeugdzorgwerker bevat dus alle vermogens van nature. Dat maakt nieuwsgierig. Vonk omschrijft de vermogens, geeft voorbeelden en nodigt uit tot nadenken: wat bezit je als werker al wel en wat behoeft zeker nog ontwikkeling? De meerwaarde van reflectie, in de spiegel durven kijken, wordt weer eens goed duidelijk gemaakt. De speciaal ontwikkelde website www.dejeugdzorgwerker.nl is een positieve toevoeging. Dit boek zou in de kast van elke (nieuwe) jeugdzorgwerker moeten staan.

Peter Vonk, ISBN 9789081403245, € 24,95

 


Tags: ,