Twee in één

Als vage kennissen mij iets beter leren kennen, kan ik vroeg of laat een ogenblik van kortsluiting bij hen waarnemen. Meestal gebeurt dat wanneer zij vragen naar mijn werk en ik antwoord dat ik studeer. ‘Huh? Is dat je tweede studie?’ Als ik vertel dat ik langdurig psychisch ziek ben geweest, druipt de verbazing van hun gezicht: ik zie er doodnormaal uit en kom spontaan over.

Soms voel ik mij twee verschillende personen. Mijn leven is nu stabiel en vol plezier, plannen en avonturen. Tot een jaar of vijf geleden was dat anders. Als kind verhuisde ik van een instabiel gezin naar een instabiele instelling. Ik kwam in een pleeggezin terecht waar ik de rest van mijn jeugd in overlevingstoestand doorbracht. Overal had men het beste met mij voor. Toch heb ik onvoldoende geleerd hoe ik als jongvolwassene op een goede manier voor mezelf kon zorgen. Na een paar jaar kwakkelen had ik de hulp van professionals weer hard nodig.

De vrijheid die ik inmiddels ervaar, confronteert me soms met de psychische klachten waarin ik lang gevangen zat. Het gemak waarmee ik nu met iemand kennismaak staat in schril contrast met de angst en onzekerheid van vroeger. De manier waarop ik nu met een conflict omga, herinnert me aan het eindeloze gepieker van toen. Terwijl ik nu vind dat ik er best oké uitzie, vond ik mezelf vroeger oerlelijk. Ik ben blij, maar niet alleen maar blij. Het contrast is te groot, soms rouw ik nog. Dat kan een ander weleens moeilijk bevatten. Die ziet immers alleen wie ik nu ben.

Ik ben niet de enige met een leven dat bestaat uit enorme contrasten. Veel (voormalige) pleegkinderen moeten leven met een pijn die onlosmakelijk met hen verbonden blijft, zelfs al loopt het huidige leventje mooi en vlot.

Nu word ik langzaam maar zeker zelf een professional in de hulp­verlening. Ik ben meestal open over persoonlijke ervaringen. Andere hulpverleners schrikken er wel eens van. Ze zijn bang dat ze opeens een cliënt voor zich hebben in plaats van die vrolijke stagiaire. Toch blijf ik het zo doen. Ik wil mijn kracht als professional optimaal combineren met mijn pijnlijke geschiedenis. Een combinatie die niet alleen voor de cliënt, maar ook voor mij helend werkt.

 


Tags: ,