Zo, nu ben je wees

Voor kinderen die hun ouders verliezen, is het van belang dat zij vragen kunnen blijven stellen over hun achtergrond. Zwijgen kan meer kapotmaken dan je lief is. Daarom deelt Jojanneke van den Bosch haar verhalen over een leven zonder ouders en biedt ze waardevolle handreikingen. Toen ze veertien was, overleden haar ouders kort na elkaar. Ineens stond ze er nagenoeg alleen voor. Jojanneke en haar oudere zus konden het samen niet goed bolwerken. Ze worstelden met dagelijkse dingen en uiteindelijk ook met elkaar. Daarom huurde Jojanneke een vage studentenkamer boven een shoarmazaak. Op dat moment grepen de ouders van haar beste vriendin in. Ze namen haar een tijdje in huis en gaven haar de kans om een nieuw leven op te bouwen. Ze waren ook bij belangrijke momenten in haar leven, zoals haar diploma-uitreiking. “Mijn pleegouders zagen het gemis in mijn ogen en handelden ernaar.” Jojanneke laat zien hoe krachtig jongeren kunnen zijn die een groot verlies hebben geleden, maar toont ook hoezeer zij zorgzame volwassenen en een veilige plek nodig hebben.

Jojanneke van den Bosch,  ISBN 9789082023206, € 17,95

 


Tags: ,