Puberbrein binnenstebuiten

“Het enige wat ik eigenlijk wil, is veel aandacht. Met emmers tegelijk!”, aldus de 16-jarige Omar. Het boek laat het ontwikkelingsproces zien van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. De schrijvers maken inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Ze lijken volwassen, maar zijn emotioneel nog lang niet volgroeid. Dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat hun frontaalkwab pas rond hun 25e is uitontwikkeld. Het boek gaat over relaties van jongeren met hun ouders en met andere jongeren, maar ook over moderne technologie. “Mobiel en internet vormen een broeikas van verbondenheid. En dat is het mooie ervan. Ze compenseren het gebrek aan hechting in de binnenwereld van jongeren. Zo’n mobieltje is eigenlijk net het tutje van een baby, waar ze de hele dag doorheen lopen te brabbelen.” Ingewikkeld is dat jongeren online vaak veel verder gaan dan waar ze offline aan toe zijn. “Jongeren wanen zich online relatief ‘veilig’ en ‘anoniem’, waardoor ze verbijsterend veel persoonlijke informatie publiceren.” Het boek geeft tips voor volwassenen, jongeren en beleidsmakers. Het gezin wordt gezien als de ideale plek om te leren discussiëren en meedenken over de maatschappij.

Huub Nelis en Yvonne van Sark, ISBN 9789021556963, € 15,00


Tags: ,