Thuis bij Zandbergen

Het boek verhaalt over het ontstaan van de maatschappij Zandbergen, actief in de provincie Utrecht en de Gooi en Vechtstreek. Zandbergen werd ooit opgezet als tegenwicht van het plan om een weeshuis voor duizend kinderen te bouwen. Een groepje burgers begon de ‘Vereeniging in het belang der Weezenverpleging’. Men wilde kinderen onderbrengen bij gezinnen of in kleine tehuizen, waar ze in huiselijke kring konden wonen. De kansen en ontwikkeling van kinderen stonden centraal. Zandbergen heeft in 140 jaar veel veranderingen meegemaakt. Het is boeiend om te ontdekken dat er eigenlijk weinig nieuws onder de zon is: veranderende inzichten, de participerende samenleving en de problemen die dat met zich meebracht. Directeuren uit de beginjaren wisten hun maatschappij door roerige tijden te leiden en hadden grote invloed op de ontwikkeling van de jeugdzorg. Een boeiend boek met veel ervaringsverhalen, ook over zaken die fout liepen. Mooi is het slot: “Wat men Zandbergen ook ooit zal mogen verwijten, zeker niet dat het zijn bakens niet wist te verzetten als het getij keerde. Als we ergens verstand van hebben, dan is het veranderen.” Inmiddels is Zandbergen samen met Trajectum verder gegaan onder de naam Youké.

Maurice van Lieshout, ISBN 9789491757075, € 24,50

 


Tags: ,