FAS-kinderen

“Alcohol heeft effect op alle processen van de hersenontwikkeling. Doordat hun moeder dronk kunnen FAS-kinderen onze complexe maatschappij niet aan”, aldus Dick Swaab van het Nederlands Herseninstituut op de cover van dit boek. Mooie foto’s en pakkende teksten maken duidelijk wat een paar drankjes tijdens de zwangerschap voor gevolg hebben op het leven en functioneren van kinderen. FAS-kinderen overzien vaak niet wat ze doen en ze leren niet van ervaringen. Ze kopiëren gedrag en lijken daardoor heel normaal te functioneren, maar ze hebben geen idee wat ze ermee moeten.

Het is een indrukwekkend boek door de verhalen en portretten van de kinderen. Zoals een meisje dat na veertig minuten trampolinespringen volkomen uitgeput en helemaal leeg is. Ze wordt getroost, opgefrist, ze drinkt wat en komt na een minuut of tien weer een beetje tot zichzelf. Dan vraagt ze: “Mag ik op de trampoline?” De boodschap van het boek is dringend: “Zwanger worden? Geen druppel!” Zelfs dat ene wijntje of het vroeger zo geliefde glaasje pleegzuster bloedwijn is een levensgroot risico voor de ontwikkeling van een kindje. Het boek is een aanrader voor iedereen die een realistisch beeld van FAS wil krijgen.

Allard Witte en Joost Bos, ISBN 9789082144703, € 29,95

 


Tags: ,