Een glimmende kerstbal

Een kerstbal met een beeltenis van een engel blinkt in de kerstboom die tot het plafond reikt. Ik vraag aan het jongetje met de grote, bruine ogen: “Van wie is die mooie kerstbal?” Hij antwoordt: “Van mij, gekregen van mijn mama.” Daarna laat hij me de enorme stapel cadeautjes onder de kerstboom zien.

Voor mij als pleeggezinbegeleidster is de kerstperiode een drukke tijd, met vaak lastminutegesprekken over de indeling van de kerstdagen. Ouders die het recht hebben om hun kind te zien en pleegouders die het pleegkind ook de saamhorigheid en gezelligheid in hun gezin willen meegeven. De beslissing over de kerstdagen moet worden genomen in het belang van het pleegkind.

In het geval van dit jongetje gaat het gesprek niet over een bezoekregeling, maar over het geven van een plek aan ouders die niet in beeld zijn. De pleegouders vertellen me dat het kind een kerstbal van zijn moeder kreeg toen hij voor het eerst met Kerstmis bij hen was. Elk jaar als ze de kerstboom optuigen, halen ze de grote doos met kerstversiering van zolder. Als eerste mag het jongetje zijn kerstbal uit de doos halen en ophangen op een plekje dat voor hem goed voelt. Elk jaar vraagt hij: “Weet je nog toen ik hier kwam?” De pleegmoeder vertelt dan opnieuw het verhaal van de plaatsing van het jongetje, met daarbij niet te vergeten het moment dat hij van mama deze mooie, grote, glimmende kerstbal kreeg.

Karin

 


Tags: ,