Transitie uit de jeugdzorg

Een paar weken voor het landelijk eindexamen moet opeens het lange haar eraf. In de meivakantie, de periode waarin je aan het eindexamen moet werken, gaan we shoppen. Op de korte krullen verschijnt een leuk strohoedje en ze draagt een korte tuinbroek. De voogdes wordt benaderd om mee te betalen aan een duur musicalkamp en dat lukt. Na het eindexamen komt er een nieuwe bril en haar kamer wordt rigoureus opgeruimd. Opeens kan ze afscheid nemen van spullen die jaren bewaard moesten worden. Haar muren veranderen weer van kleur en gammel meubilair mag naar de vuilafvoer. Er wordt gewerkt voor een nieuwe inrichting en voor het eerst in jaren mag haar kamerdeur ’s nachts dicht.

Ondertussen is ze ook geslaagd. Haar oma en haar oom komen direct om te feliciteren en taart te eten. ’s Avonds gaat ze het met vrienden vieren, maar zonder alcohol, want de volgende morgen moet ze weer aan het werk. Aan het ontbijt mijmert ze nog wat na. “Ik ben de eerste in mijn familie die een havodiploma heeft.” Mijn reactie is: “Wie had dat gedacht toen je als klein hummeltje hier binnen stapte.” Samen zetten we op het ‘to do’ lijstje dat ze deze vakantie ook haar dossier nog door wil lezen, zodat ze echt afscheid kan nemen van jeugdzorg. Daar is ze nu ook wel klaar mee.

Willemien

 


Tags: ,