Kunstkameraden

Stichting De Cultuurkantine

Stichting De Cultuurkantine heeft vijftig kinderen en jongeren van vijf tot acht­tien jaar van zes jeugdorganisaties in Noord-Brabant in de gelegenheid ge­steld aan de slag te gaan in de ateliers van vijftig professionele Brabantse kunstenaars.
Dit project heeft geresul­teerd in de expositie Kunstkameraden die op 13 februari door Koningin Máxima in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogen­bosch is geopend. Mobiel sprak met de pleegkinderen Saskia en Shakira over deze unieke ervaring.

De vraag aan Saskia (14) of ze interesse had in het kunstproject van De Cultuurkantine kwam precies bij de goede terecht. Ze ging naar de eerste bijeenkomst en daar werden de deelnemers gekoppeld aan een kunstenaar en maakten ze kennis met elkaar. Saskia mocht in het atelier van Juni Pattimahu werken. Ze is drie maanden lang elke week bij haar geweest. Ze moest de eerste keer iets meebrengen dat bij haar hoort. Ze nam haar lievelingsboeken mee, haar tekenboek en haar eigen geschreven boeken. Saskia schrijft namelijk al boeken sinds groep acht. Het zijn spannende verhalen, over heel veel personen en over magie die altijd net weer goed aflopen. Saskia en Juni begonnen met tekenen en reageerden op elkaars schetsen. Op haar kunstwerk zie je een spiegel op een deur en dat maakt dat je de deur niet kunt vinden. De spiegel houdt het kwaad buiten. Achter die spiegel is het bos. Op het andere werk zie je dat de boswachter de deur open heeft laten staan en zie je een stuk van Saskia’s boek in spiegelbeeld en gewoon. Ook zijn de contouren van een schrijvende Saskia heel vaag zichtbaar.

Shakira (12) wil beroemd worden, dus ze hoefde er niet over na te denken toen ze over het kunstproject hoorde. Ze maakte kennis met kunstenares Aagje. Ze ging iedere zaterdag naar haar toe in haar atelier. Shakira vertelde dat ze modeontwerpster wil worden. Ze begonnen te werken in een dummy: een boek met allemaal witte bladzijden, waarin je schetst en plakt en allerlei opdrachten maakt. Langzaam maar zeker ontstond het ontwerp voor het kunstproject: een grote modeplaat waarop Shakira is afgebeeld als een ‘kakkie’ en als het meisje dat ze nu is. De letters SAP staan voor Shakira, Aagje en Peter, de man van Aagje die mee­geholpen heeft met zagen. Het woord SAP inspireerde tot de achtergrond van fruit. Ze moesten in de kerstvakantie doorwerken om het op tijd voor de expositie af te krijgen. Shakira vond het altijd leuk om eraan te werken met Aagje en ze vertelt trots: “Aagje vindt mij heel creatief. Ze heeft mij geleerd dat je door moet zetten en geen spulletjes moet weggooien, want voor kunst kun je alles gebruiken.”

De expositie in het Noordbrabants Museum duurde tot 6 april. Nu hangt het werk van Saskia in het Tongerlohuys in Roosendaal en het werk van Shakira bij Moodstreet in Made. <

www.cultuurkantine.nl

 


Tags: ,