Klapmobiel

Onlangs zat ik samen met mijn vijftienjarige pleegdochter in een panel voor een zaal met aspirant-pleeg­ouders. De eerste vraag die zij kreeg was: “Hoe komt het dat jij niet bij je ouders kunt wonen?” Ze aarzelde geen moment en beschreef de grote lijn van wat zich in haar verleden had afgespeeld. Het familie­drama, haar vertrek uit het ouderlijk gezin, de weg die uiteindelijk naar adequate hulp had geleid. Het gehoor luisterde ademloos en ge­schokt. Naast haar gezeten kon ik voelen hoe ze van de aandacht en bewondering groeide.

Gebruikmakend van het moment hield ze ook nog een warm pleidooi voor puberpleegzorg, want ‘pubers zijn net baby’s. Ze willen ook geknuffeld worden!’ Daarmee brak de spanning in de zaal en kon er weer gelachen worden.

Er kwam nog een vraag: wat maakte dat je je pleegouders kon vertrouwen? Haar antwoord verraste me. Op de dag dat we op het kantoor van de pleegzorginstelling zouden kennis­maken, zag ze mijn vrouw en mij buiten voor de deur staan. Net op dat moment haalde ik mijn ouderwetse klapmobieltje uit mijn zak. Een klapmobiel! Toen wist ze het zeker: bij deze mensen wil ik wonen!

Het kunnen kleine details zijn die voor een kind het signaal op veilig zetten.

Babyroze
Het thema van dit nummer is ‘Missen wat je nooit hebt gehad’. Voor pleegkinderen kan dit variëren van elke dag te eten krijgen tot een verhaaltje voor het slapen, van een veilige plek tot hulp bij het huiswerk.
Onze pleegdochter vertelde aan het eind van die eerste ontmoeting dat ze het spannend vond om naar ons te verhuizen: ‘want ik krijg voor het eerst ouders.’

Die uitspraak verbaasde me, omdat zij een liefdevolle relatie onderhield met haar moeder. Later realiseerde ik me dat achter die woorden iets schuilgaat dat met ‘missen’ te maken heeft. Een verlangen naar ervaringen die voor andere kinderen vanzelfsprekend zijn, maar voor een pleeg­kind onbereikbaar kunnen lijken.

Inmiddels ben ik er samen met mijn pleegdochter van overtuigd dat ook een puber sommige van die ervaringen nog kan inhalen in een pleeggezin. Op de dag dat ze bij ons kwam wonen, schilderde ze de muren van haar kamer babyroze. <

 


Tags: ,