Vals beschuldigd

Vakantieplannen werden verboden, een beschuldiging van seksueel misbruik volgde met toezicht in huis en politieverhoren. Het was een horrorscenario, dat na anderhalf jaar nog steeds niet is afgelopen, ondanks dat ze onterecht waren beschuldigd. De opvoeding van Tiemen en Nico gaat ‘gewoon’ door, maar Jolanda en Jac voelen zich in de kou staan, ze zijn allebei in therapie om de boosheid, angst en het verdriet een plaats te gaan geven.

Jolanda en Jac zijn al acht jaar pleegouders van Tiemen (12) en Nico (10). De pleegzonen hebben voogden van twee verschillende organisaties. Ongeveer vier jaar geleden is Youri (4) bij hen geplaatst. Dit was al zijn veertiende adres, hij had een hele geschiedenis van mishandeling en waarschijnlijk misbruik. Dat was ook duidelijk te merken, hij zette de boel op stelten en liet na een paar weken al seksueel grensoverschrijdend gedrag zien bij een nichtje. Jolanda: “We trokken meteen aan de bel, hoe kunnen we het beste met dit en ander moeilijk gedrag van Youri omgaan? We werden gerustgesteld met de opmerking dat Youri moest wennen en dat wij het goed deden. Dus gingen we verder.”

Ga zo door
Het gedrag van Youri veranderde niet wezenlijk. Jolanda: “We moesten hem steeds in de gaten houden. Als ik naar de wc ging, moest hij in de gang spelen. Ging ik boven werken, dan moest hij ook mee. Thuis sloopte hij van alles, ik denk dat we gemiddeld wel honderd euro per week aan onkosten hadden!” Ook op school ging het niet goed. Youri werd van school gestuurd, vanwege onwenselijk gedrag en agressie naar de leerkracht. Jolanda en Jac voelden zich alleen in de zorg voor Youri, ze kregen ondanks herhaaldelijke hulpvragen geen extra ondersteuning. “Jullie doen het goed”, dat was wat ze te horen kregen. Jolanda: “Dan ga je dus maar door, want als wij het niet zouden redden, moest hij naar een kindertehuis. Dat wilden we hem niet aandoen.”

De familiecontacten rondom Youri veranderden nadat zijn moeder was afgekickt, een baby kreeg en haar leven weer aan het opbouwen was. Ze wilde Youri terug. Vanaf dat moment veranderde ook het gedrag van zijn opa en oma. Aanvankelijk waren ze het eens met de plaatsing, maar nu vonden ze dat Youri bij zijn moeder hoorde. Ze werden dreigend in hun gedrag en uitspraken. Youri kwam in een groot loyaliteitsconflict en dat vergrootte zijn gedragsproblemen.

Vakantie
Naar aanleiding van deze gebeurtenissen kwam er een psychologisch onderzoek. Jolanda: “We hebben daar al onze worstelingen en frustraties in de opvoeding en in de geringe ondersteuning aangegeven.”

Ondertussen werd hun, kort voor ze zouden vertrekken, verboden op vakantie naar de naturistencamping te gaan. Jolanda: “We hadden de vakantie al geboekt en betaald, net als het jaar ervoor. We hebben dat eens geprobeerd en de jongens vonden die ‘blotebillencamping’ leuk. De plannen waren besproken met pleegzorg en de voogden en iedereen was akkoord. Dit kwam uit het niets!” Deze frustratie heeft Jolanda ook geuit tijdens het onderzoek. Het uiteindelijke verslag van het onderzoek hebben ze niet mogen lezen. Naar aanleiding van dit verslag werd Youri met spoed teruggeplaatst bij zijn biologische moeder, omdat de plaats bij Jolanda en Jac niet veilig meer zou zijn. Jolanda vond vooral het snelle afscheid een probleem: “Hij heeft bijna drie jaar bij ons gewoond, we kregen één week om afscheid te nemen.”

De pleegzorgvoorziening heeft een andere camping gezocht en betaald, zodat de vakantie voor Tiemen en Nico toch door kon gaan.

Blokkaderecht
In september werden Jolanda en Jac uitgenodigd voor een gesprek met de voogd van Nico en Youri over de verdere zorg voor Nico. Voor het gebouw stonden zowel de voogd van Tiemen als de pleegzorgwerker. Ze zeiden: “Niet schrikken hoor, wij staan achter jullie!” Eenmaal binnen kregen ze te horen dat ze zouden worden aangeklaagd voor seksueel misbruik. Geen verder gesprek of nadere uitleg! Nico zou per direct uit huis worden geplaatst en bij gebleken onschuld terugkomen.

Jolanda en Jac hebben een beroep gedaan op het blokkaderecht, want dit konden ze Nico en Tiemen niet aandoen. Ze hadden alle e-mails en antwoorden bewaard, ook die waarin ze kort na de plaatsing van Youri al hun zorgen uitspraken. De voogdijvereniging van Tiemen gaf aan dat zij tevreden waren en geen enkele twijfel hadden.

De rechter vroeg zich af waar de beschuldiging vandaan kwam en waar het dossier was. Ook benadrukte hij dat het bezoeken van een naturistencamping niets met seksualiteit te maken heeft. Hij wilde eerst het onderzoek naar misbruik afwachten voor Nico uit huis werd geplaatst.

Onder toezicht
Vanaf het moment van beschuldiging werden Jolanda en Jac onder toezicht geplaatst. Ze mochten geen moment alleen zijn met de kinderen. Er kwam een oppas of iemand van de pleegzorgvoorziening als Jac of Jolanda moesten werken.

De jongens kregen argwaan: “Wat moeten al die vreemde mensen hier steeds in huis?” Jolanda en Jac hebben het hun uitgelegd, wat als zeer onprofessioneel werd gezien. Jolanda: “Nico’s gedrag heeft autistische kenmerken, je moet hem alles uitleggen om het veilig voor hem te houden. Daarom moesten we de situatie duidelijk uitleggen, ook omdat Youri weg was en hij gehoord had dat hij weg moest.”

Ook kwamen er verhoren. Jolanda voelde zich behandeld als een echte crimineel. “Ieder in een apart kamertje, een hele dag zonder dat we met elkaar konden praten, een half uurtje luchten tussendoor en onder politiebegeleiding naar buiten.”

Onschuldig
Eind februari 2013 kregen ze de uitslag van het onderzoek van de politie. Ze waren ten onrechte als verdachten aangemerkt. Jolanda: “Dat was klaar, maar hoe nu verder? We vroegen opnieuw om een gesprek met de voogd van Nico om te kijken hoe we nu verder konden. Vanaf de beschuldiging was er geen gesprek geweest met de voogd. Hij is nooit komen praten met Nico.

We hoorden ook nu niets. De organisatie wilde geen gesprek, maar wel opnieuw een psychologisch onderzoek. Jolanda: “Dit hebben we geweigerd, we hadden hier geen vertrouwen in. De gegevens uit het vorige onderzoek zijn zo uit hun verband gerukt en misbruikt, dat we dit niet nog een keer wilden.”

Nog niet klaar
Jolanda: “Wij hebben ons ruim twee jaar ingezet voor een zeer getraumatiseerd jongetje en ineens veranderde ons leven in een hel. Ik vraag me af of er meer pleegouders zijn die vals beschuldigd zijn van seksueel misbruik. Ik wil graag met hen in contact komen, ook om deze hel te kunnen verwerken.

 


Tags: , ,