Ik ben aan ze gehecht

Martine F. Delfos
ISBN 9789088504631, € 11,90

Hechting of gehechtheid is een belangrijk thema in pleegzorg. Veel pleegouders, pleegzorgwerkers en kinderen worstelen hiermee. In dit overzichtelijke en handzame boekje behandelt biopsycholoog en therapeute Martine Delfos de stand van zaken in het wetenschappelijke onderzoek. Enerzijds worden problemen in hechting overschat, bijvoorbeeld in de hulpverlening. Anderzijds worden ze onderschat, bijvoorbeeld in het geval van een scheiding. Ouders kunnen dan wel bereikbaar zijn, maar of ze ook beschikbaar zijn op emotioneel gebied is de vraag. Delfos beschrijft wat gehechtheid is, hoe het zich ontwikkelt en wat kritische fasen zijn voor de ontwikkeling van een kind. Ze gaat ook specifiek in op kinderen die in pleeggezinnen of gezinshuizen opgroeien. Dit maakt het boek waardevol voor pleegouders. In overzichtelijke schema’s maakt Delfos duidelijk dat gehechtheid het gedrag van kinderen beïnvloedt en hun houding tegenover de wereld zelfs bepaalt. Het motto is: je moet goed vastzitten om goed los te kunnen komen. Dat maakt het gedrag van opstandige of lastige pubers niet leuker, maar soms wel beter.

 


Tags: ,