Handig voor nieuwelingen in pleegzorg

Door alle nieuwe regelingen rond de hulpverlening is ook pleegzorg aan het veranderen. Vormden de pleegzorgmedewerkers voorheen een eigen afdeling, nu worden pleegzorgzaken vaker opgepakt door medewerkers die geen pleegzorgachtergrond hebben. Om deze nieuwe collega’s een eindje op weg te helpen, heb ik wat vragen uit de praktijk verzameld. Handig om nu alvast uit te zoeken, zodat je dit niet straks in alle hectiek hoeft te doen.

Johan wordt achttien en blijft bij zijn pleegouders wonen.
1) Johan wil een studiebeurs aanvragen. Heeft Johan recht op een studiebeurs voor uitwonenden?
2) Als er sprake is van een pleegzorgvergoeding, vervalt de kinderbijslag. Heeft Johan nog recht op een laatste termijn kinderbijslag nu de vergoeding op zijn achttiende verjaardag stopt?
3) Welke formulieren moet je invullen om de zorg te beëindigen? Let op: het zijn er vijf.
Karin is acht jaar en woont sinds een half jaar in haar derde pleeggezin. In de aanmelding wordt Karin omschreven als een kind met hechtingsproblemen.
4) Karin zegt dat haar pleegmoeder haar slaat. Welke stappen onderneem je?
5) Karin is van haar fiets gevallen en heeft een voortand gebroken. Wie betaalt de rekening van het spoedconsult bij de tandarts?
6) De kinderrechter heeft bepaald dat de vader van Karin recht heeft op een bezoekregeling. Maak een bezoek­regeling, motiveer deze en voorzie de regeling van een theoretische onderbouwing die je aan de rechter kunt terugrapporteren.

Welkom in pleegzorgland!

 


Tags: ,