Mobiel en WAT?! live

Op zaterdag 2 november vond Mobiel en WAT?! live plaats. Ruim 300 lezers bezochten de jubileumdag in Zwolle. Ze lieten zich verrassen door een afwisselend programma over pleegzorg, met theater, een talkshow, muziek, film en tal van informatieve en creatieve activiteiten. Deelnemers vertellen hoe zij deze dag hebben ervaren.

Even goed nadenken…
“Ik vond het een leuke en gezellige dag. Er waren activiteiten voor jong en oud. Het ging wel over pleegzorg, maar er was ook goed gedacht aan de kinderen. Je kon spelletjes doen, maar ook je creativiteit laten zien. Ik heb namelijk geschilderd. Je moest jezelf schilderen en de mensen die belangrijk voor je zijn, op zo’n manier dat je ze niet natekent. Dat was even goed nadenken…
De filmpjes over hechting waren indrukwekkend. Ik heb dat gelukkig niet meegemaakt. Kinderen moeten niet zo vaak verplaatst worden. Een kind wordt er alleen maar ongelukkig van. Mijn oudere broer is al tien keer verhuisd en dat is slecht. Hij moest telkens verhuizen wanneer hij net gewend was en zich thuis voelde. Ik vond dit het meest zielige van de hele dag, dat er dus veel meer kinderen zijn als mijn broer. Leuk was dat ik aan het einde van de dag allemaal spelletjes mocht meenemen.”
Pleegkind (10 jaar)

Het blijft een beetje schuren
“Mobiel en WAT?! live vond ik nog het meeste lijken op een snelkookpan vol interessante gesprekken en ontmoetingen. De dag gaf een goed beeld van beide kanten van de medaille van pleegzorg. Dat kwam meteen tot uiting in de sterke openingsact van de jongeren van de WAT?!-krant. Aan de ene kant het pleegkind dat verscheurd wordt door haar gevoelens voor haar ouders en pleegouders. Aan de andere kant de pleegmoeder die in een spagaat zit tussen de ouders van het pleegkind en de eigen plek als opvoeder. Het blijft een beetje schuren, maar hoeft niet altijd tot blaren te leiden.”
Pleegvader

Diepgaande en persoonlijke gesprekken
“Er was voor iedereen wat te doen. Je kon bijvoorbeeld speeddaten, juridische vragen stellen aan advocaat Mariska Kramer of een film bekijken over Eigen Kracht. Het meest opvallende was dat overal zo snel en gemakkelijk diepgaande en persoonlijke gesprekken ontstonden. De dag ging helemaal de diepte in na de herkenbare en schrijnende lezing van Femmie Juffer. Haar beschrijving van Dennis en het telkens opnieuw hechten in een pleeggezin raakte bij mijn pleegkinderen een gevoelige snaar. Het was herkenbaar en pijnlijk, maar ze voelden ook opluchting dat hun dat bespaard is gebleven. Kortom een geslaagde en boeiende dag, die voor herhaling vatbaar is.”
Pleegvader

Alle leeftijden door elkaar
“Opvallend was de vanzelfsprekendheid waarop alle leeftijden door elkaar liepen. Bij ‘Mijn Backpack’ waren twee kinderen druk in de weer met een computerspelletje en tekeningen over een eendje dat na allerlei belevenissen bij de familie hond gaat wonen. Het blijkt een prima manier om met kinderen in gesprek te raken over het hoe en waarom van uithuisplaatsing.
Bij ‘Het gewone pleeggezin bestaat (niet)’ kon je met summiere gegevens uitzoeken wie in welk gezin woonde. Het leverde veel gespreksstof op en maakte duidelijk hoe er gewikt en gewogen moet worden om de beste plek voor een kind te vinden.
Ik heb ook meegedaan met het spel ‘Je Leven Draait Door’. Al snel raakte ik in diepe gesprekken verzeild. Een leuke manier om met kinderen, jongeren en volwassenen over pleegzorg te praten.”
Pleegzorgwerker

Ik wist niet veel over gehechtheid
“Ik vond deze dag leuk, maar ook heel leerzaam. De lezing van mevrouw Juffer is me het meest bijgebleven, omdat ik niet veel wist over gehechtheid. Dit zal ik vanaf nu altijd in mijn achterhoofd houden.
De muzikale intermezzo’s van gitarist Hans Vermunt bij de talkshow waren mooi en handig. Je wist dan dat er bijna een ander onderwerp zou komen. Wat ik als tip zou meegeven voor de volgende keer is, dat de muziek wat langer duurt. Dan kunnen de mensen weggaan en binnenkomen. De talkshow zou ik wat korter laten duren, zodat je meer verschillende dingen kunt doen.
Het was leuk dat er twee Feesttantes rondliepen. Als je het wilde, beschilderden zij je gezicht met een mooi patroontje met daarover weer mooie glittertjes. Dat heb ik de hele dag nog op mijn gezicht gehad.”
Pleegkind (17 jaar)

Je mag er zijn
“Kleding- en goederenmagazijn ‘Je mag er zijn’ presenteerde zich met spelletjes en verkleedkleren. Op drie plaatsen in Nederland hebben zij een depot waar pleegouders gratis spullen kunnen afhalen. Vandaag hadden ze ook mooie tweedehands kleding meegenomen en een grote puzzel. De komst van een pleegkind is soms een puzzel: bij wie past dit kind en hoe past dit kind in ons gezin? Aan het eind van de dag mochten de kinderen het speelgoed en de verkleedkleren mee naar huis nemen. Wat een feest om wat voor jezelf en je broertjes en zusjes uit te zoeken!”
Pleegmoeder

Talkshow
“De talkshow was de moeite waard door de deelname van pleegkinderen, kinderen van pleegouders, ouders en pleegouders. Zij vertelden heel open over hun pleegzorgervaringen.
Jongerennetwerk JongWijs kon goed vertellen over de weg naar volwassenheid. Wat heb je als volwassen pleegkind nodig om je staande te houden en waar kun je steun krijgen? Het is niet zo dat je op de ochtend van je achttiende verjaardag ineens weet hoe het moet. Juist in die periode hebben veel pleegkinderen steun nodig. Het is belangrijk dat jongeren een netwerk hebben waarop ze kunnen terugvallen.”
Pleegzorgwerker

Doorzettingsvermogen
“Na de talkshow stond ik in de foyer met twee pleegmoeders te praten. Zij waren teleurgesteld dat er zulke positieve verhalen werden verteld over hechting. Zelf hadden ze die positieve ervaringen niet. Ze zaten middenin het hechtingsproces en niets liep zoals ze het zouden willen. Op het podium stonden veel mensen die op een goede manier uit pleegzorg gekomen zijn. Er was bijvoorbeeld een sterke band ontstaan tussen ouders en pleegouders en de jongeren konden op een goede manier praten over hun tijd in een pleeggezin. Zelf denk ik dat dit wel kan als je als pleegouder een groot doorzettingsvermogen en veel invoelingsvermogen hebt en goede ondersteuning krijgt van zowel je netwerk als van de professionals.”
Pleegmoeder

Een bloemetje en een voetbal
“We verfden eerst een achtergrond en daarna moesten we op een blaadje opschrijven wie van de familie dicht bij ons stonden. Ik heb mijn echte moeder als bloemetje geschilderd en mijn drukke pleegbroertje als voetbal.”
Pleegkind (15 jaar)

Memory over family
“Op een van de tafeltjes werd het spel ‘Memory over family’ gespeeld. Als twee kaartjes bij elkaar gevonden waren, raakte het groepje pleegouders en pleegzorgwerkers met elkaar in gesprek over vragen als: bepalen ouders de haardracht van het kind en wie gaat er mee naar ouderavonden? Het spel was gemaakt door de NVP. Je zou het ook met pleegouders in een koffiegroep goed kunnen spelen. Het geeft op een speelse manier leuke inzichten.”
Pleegmoeder

=====
kader
=====

Mobiel en WAT?! live 2013 is mogelijk gemaakt door de bijdragen van Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Zonnige Jeugd, Stichting Weeshuis der Doopsgezinden en de Provincie Overijssel, en de inzet van de redacties van Mobiel, WAT?! en een grote groep vrijwilligers.

 


Tags: ,