Ik noem je bij je naam

Gerda Kruiger
ISBN 9789052945545, € 12,50

Het is zeker de moeite waard om de columns van deze pleegmoeder te lezen. Er zit veel in wat je als pleegouder herkent, wat een glimlach oproept of je herinnert aan een moeizame ervaring. Gerda Kruiger is al zo’n jaar of dertig pleegouder en ze schrijft met kennis van zaken, begrip en humor over alles wat zij en haar man met de kinderen beleven. Allerlei facetten komen aan bod, bijvoorbeeld jaloezie, hechting, onmacht en ontroering. Persoonlijk vind ik het boek een aanrader voor werkers en pleegouders. Het is naar het leven geschreven en geeft ook de moeilijke kanten van pleegzorg op een open manier weer. Het geeft een mooi en realistisch beeld van pleegzorg. Soms loopt pleegzorg anders dan je van tevoren bedenkt. Ook geeft het boek duidelijk weer dat pleegzorg niet met een schaartje te knippen is. Het titelverhaal vond ik mooi en ontroerend: een kind dat met zijn naam ook zijn gevoel van eigenheid en eigenwaarde krijgt. Het boek ziet er fleurig uit en is een aanrader voor ieder die pleegzorg een warm hart toedraagt of er meer van wil weten.

 


Tags: ,