Met twee families leven

Enamaria Weber-Boch
ISBN 9783834012135, € 22,95

Kinderen en jongeren die uithuis zijn geplaatst leven als het ware in twee families: het oorspronkelijke gezin en de nieuwe opvoedingssituatie (het sociale gezin). Dit laatste is bijvoorbeeld een pleeggezin of een gezinshuis. De samenwerking tussen het oorspronkelijke en het sociale gezin speelt een grote rol in het welbevinden van een kind en de slaagkans van de nieuwe omgeving. De schrijfster werkt zelf met familieopstellingen om inzicht te krijgen in familiesystemen. In het boek geeft ze verschillende voorbeelden van het effect van opstellingen op kinderen die uithuis zijn geplaatst. Ook geeft ze oefeningen om de kracht van kinderen te vergroten. Het boek is vertaald uit het Duits en het taalgebruik is niet altijd gemakkelijk. De schrijfster snijdt universele thema’s aan, zoals contact met ouders, posttraumatische stressstoornissen en systematische ouderbegeleiding. Het boek kan pleegouders en gezinshuisouders helpen bij de erkenning van en samenwerking met de ouders van hun pleegkinderen.

 


Tags: ,