Lijstjes

“Wat wil je graag voor je verjaardag?” Deze vraag was voor Carola veel te ingewikkeld. Ten eerste moest ze dan iets wensen. Wat wilde ze eigenlijk? Ten tweede was het maar de vraag of ze het dan kreeg en van wie. Kortom: dit was een te grote klus. Toch vroegen mensen haar wat ze wilde hebben als ze bijna jarig was. Dus maakte Carola een lijstje: een Barbie van oma, oorbellen van Marion, kniebeschermers voor het skeeleren van Chris. Deze lijst had de lengte van precies alle mensen die er mogelijk zouden kunnen komen. Geen verrassingen alsjeblieft.

Het uitpakken van de cadeautjes op de dag zelf was spannend en haar reactie was volkomen voorspelbaar. “Ja, een Barbie (of een ander cadeautje)!” Dan klopte het cadeau met de gever. “Oh, uuuh … leuk!” Dan had de gever een ander cadeautje bedacht, dat niet op het lijstje stond. Beide reacties werden steeds op dezelfde wijze en met dezelfde intonatie uitgesproken. Andere reacties waren niet mogelijk. Duidelijk was wel dat “uuuh … leuk” niet klopte met haar gevoel erover.

We zijn nu ongeveer 15 jaar verder en Carola is volwassen. Dit jaar wilde ze pannenkoeken eten met haar verjaardag. Carola trakteerde en ze pakte het groots aan. Ongeveer drie maanden van tevoren had ze alle genodigden schriftelijk uitgenodigd. Daarna belde ze iedereen op met de volgende vragen: “Welke pannenkoek wil je eten en wat wil je erbij drinken?” Op de feestelijke dag lag er een keurig lijstje voor haar op tafel. “Maar, je mag ook wel een andere pannenkoek nemen, hoor!”

 


Tags: ,