Het sociale brein van de puber

Eveline Crone ISBN 9789035136663, € 18,95

Opvoeder van pubers vragen zich regelmatig af: Waarom luisteren ze niet naar mij? Wat doen ze toch de hele tijd op hun kamer? Waarom lopen ze de meute achterna? Waarom is het zo belangrijk dat ze precies de goede kleren dragen? In dit boek beschrijft Crone de verschillende stappen in de sociale ontwikkeling van pubers. Tal van onderwerpen passeren de revue, zoals het effect van afwijzing, de weg naar een complexer zelfbeeld en het aangaan van relaties. De schrijfster geeft herkenbare voorbeelden en legt vervolgens uit welke delen van de hersens hierbij betrokken zijn. Zo is Miriam bang voor de groep oudere meisjes die haar zo aankijken als ze ’s ochtends op school haar fiets in de stalling zet. Veel adolescenten zijn hypergevoelig voor gezichten die uitstralen dat je beter uit de buurt kunt blijven. Het samenwerkende netwerk van emotiegebieden maakt overuren in de puberteit. Doordat de schrijfster wetenschappelijke inzichten koppelt aan praktische situaties, ga je als opvoeder een tikje meer begrijpen van pubergedrag.

 


Tags: ,