Een rapport voor (pleeg)ouders

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten veel kinderen in de laatste schoolweken. Ze wachten op uitslagen van proefwerken en op hun rapport. Altijd een spannende periode. Redden ze het of toch niet?

Afgelopen week keek ik naar ‘Rapport voor mijn ouders’, een televisieprogramma waarin kinderen hun ouders beoordelen. Ze geven bijvoorbeeld cijfers voor beschikbaarheid, geduld, modegevoeligheid en wel of niet kunnen dansen of zingen. Soms schamen ze zich een beetje voor hun ouders, omdat ze ‘gek’ doen. Een raar dansje of zo… Het is best confronterend om te horen dat je nauwelijks kunt koken, absoluut niet kunt zingen of dat je een zakgeldverhoging hebt toegezegd, maar er een half jaar niet aan toekwam om te bepalen met welk bedrag. De kinderen nemen pa en ma op tv de maat. Over het algemeen zijn ze best tevreden.

Het valt me op dat de kinderen open en vrij praten over ingewikkelde situaties rondom bijvoorbeeld een echtscheiding, een gehandicapt zusje of een overleden opa. Ze reageren genuanceerd op vragen van de presentator, doen goed doordacht hun verhaal en trekken conclusies.

Zo ook een meisje dat samen met de presentator knutselt aan een hart van hout voor haar pleegouders, bij wie ze al jaren woont. Ze vertelt dat ze als baby eerst ergens anders woonde en daarna naar haar pleegouders ging. Ze zegt: “Ik ben ook weer bij mijn ouders geweest, maar dat ging niet goed. Toen kon ik terug naar mijn pleegouders.” Het klinkt afgewogen en volwassen, bijna professioneel. Ook als ze benoemt dat haar pleegvader maar liever niet moet dansen en dat haar pleegmoeder niet zo best zingt.

Tot ze intens begint te stralen en zegt: “Ik heb de liefste pleegouders, want ze zijn er altijd voor mij. Ze waren al vanaf de eerste dag verliefd op me. Ik kan ook altijd op hen rekenen.” Als de presentator vraagt of dat al vanaf het begin zo was, zegt ze: “Nee, in het begin geloofde ik het niet zo, maar ze blijven het elke dag tegen me zeggen.” Een mooier rapport kun je je toch niet wensen…

Flip Woltering

Redactielid

 


Tags: ,