Achtergelaten

Susanne Koster ISBN 9789025111670, € 15,90
Dit aangrijpende verhaal gaat over Jonka. Zij woont bij haar moeder, stiefvader, halfzus en halfbroertje. Haar moeder is zichzelf niet meer na de geboorte van het halfbroertje van Jonka. Haar stiefvader kan het niet goed vinden met Jonka en halfzus Saskia. Vooral Jonka moet het ontgelden. Van haar stiefvader mag ze niets over thuis aan anderen vertellen. Haar stiefvader en moeder zorgen ervoor dat Jonka in een kindertehuis moet gaan wonen. Haar moeder vertelt dat het voor zes weken is, zodat zij beter kan worden. Jonka snapt er niets van als haar moeder haar niet komt halen na die zes weken. Van het ene kindertehuis gaat ze naar een ander kindertehuis. Ook woont ze een tijd bij haar vader. Eerst op de achtergrond, maar later op de voorgrond, spelen haar tante en oom een grote rol. Langzaam vindt Jonka haar weg naar zelfstandigheid. Dit boek is zeker een aanrader voor kinderen vanaf 12 jaar. Ze krijgen een kijkje in het leven van een meisje wiens leven absoluut niet gemakkelijk is. Het boek is een vervolg op ‘Zwarte lieveling’, het verhaal van Saskia, de halfzus van Jonka.

 


Tags: ,