Op vakantie met pleegkinderen

Op vakantie zijn is voor de meeste mensen heerlijk, maar voordat het zover is… Menigeen bekruipt de dag voor vertrek de vraag: waarom wil ik dit? Waarom blijf ik niet gewoon lekker rustig thuis? Er moet dan nog zoveel geregeld en gedaan worden dat het veel aantrekkelijker lijkt om met dat mooie boek thuis te blijven in plaats van het in je koffer te stoppen.

Met pleegkinderen op vakantie gaan, is soms extra ingewikkeld. Veel pleegkinderen worden al onrustig als er spullen ingepakt worden en in de vakantie verdwijnt de vaste structuur die ze zo nodig hebben. Waar anderen er juist van genieten dat alles eens lekker anders gaat, roept het bij pleegkinderen juist spanning en onzekerheid op. Hoe kom je beide partijen tegemoet? We vroegen het aan professor Vingerhoets die zich verdiept heeft in het onderwerp vakantie.

“De vakantie is een situatie om creatieve oplossingen te vinden en elkaar het leukste te gunnen. Niet alle activiteiten hoeven met de hele groep gedaan te worden, de groep kan zich ook opsplitsen. Zoek voor het kind dat onzeker is de meest vertrouwde dagindeling en laat de anderen binnen die grenzen hun eigen plan trekken. Tegenwoordig hebben kinderen allemaal een eigen kamer met een eigen tv en een eigen spelcomputer. Ze zijn niet meer gewend om te delen en op hun beurt te wachten. Op vakantie zijn de gezinsleden ineens veel meer op elkaar aangewezen en moeten ze wel met elkaar delen. Voor iedereen kan er de nodige vrijheid zijn, maar wel binnen grenzen.”

Vingerhoets heeft nog meer algemene tips voor een fijne vakantie en die kunnen natuurlijk ook toegepast worden op pleeggezinnen.

“Het is verstandig om ruim voor de vakantie vrij te nemen. Neem minimaal twee, maar liefst drie dagen voor vertrek al vrij. Gebruik deze tijd om uit te rusten en om op je gemak de koffers in te pakken en andere voorbereidingen te treffen.” Als de dagen voor de vakantie rustig verlopen, is er tijd en aandacht voor de onrust van het pleegkind, waardoor de spanning wellicht wat afneemt.

“Lees de brochures van uw vakantieverblijf net voor vertrek nog eens goed door en verdiep u alvast in het land en de mensen.” Betrek het pleegkind hierbij, zodat het zich iets kan voorstellen van waar de reis heengaat.

“Neem de tijd voor de reis als u ver weg wilt gaan. Verdeel de afstand over meerdere dagen en overnacht onderweg.” Gezinnen die te lang achter elkaar met z’n allen in de auto zitten, worden er niet vrolijker op en kunnen niet veel meer van elkaar verdragen. Een pleegkind zou daar weleens extra gevoelig voor kunnen zijn en navenant kunnen reageren.

“Neem minimaal een dag de tijd om te wennen aan de nieuwe leefomgeving en het klimaat en om bij te komen van de reis.” Geef het pleegkind de kans om de nieuwe omgeving rustig te verkennen. Neem wat vertrouwde spulletjes mee van thuis, zodat het in die vreemde omgeving ook bekende dingen heeft.

Wij hopen dat u iets aan deze tips heeft en dat ze uw vakantie met uw pleegkind leuker maken!

Naschrift:
Prof. dr. A.J.J.M. Vingerhoets is als hoogleraar Emoties en Welbevinden verbonden aan het Departement Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg.

 


Tags: , ,