Om het kind

Kees Bakker, Hellen Kooijman en Joanka Prakken
ISBN 9789088301636, € 15,00

Hoe moet het nieuwe jeugdstelsel eruit zien? Het Nederlands Jeugdinstituut vroeg spraakmakende denkers en doeners naar hun visie op de transitie van de jeugdzorg en de vernieuwing die de jeugdzorg tegelijkertijd moet ondergaan. Het boek geeft vooral aan waar vorige veranderingen in de jeugdzorg niet gebracht hebben wat ervan verwacht werd of gewoon mislukt zijn. Het waarschuwt derhalve voor valkuilen. Persoonlijk word ik niet vrolijk van de overheveling van jeugdzorg naar gemeenten in combinatie met fors minder budget. Natuurlijk is door samenwerking meer te bereiken en kan het soms goedkoper, maar straks zitten we met ruim honderd financiers die allemaal het wiel uitvinden en bekijken hoeveel budget ze echt vrijmaken. In Denemarken en Finland blijkt die vrijblijvendheid niet te werken. Een zekere concentratie en gelijke voorwaarden zijn noodzakelijk om kennis, ervaring en voorzieningen beschikbaar te houden. Over pleegzorg wordt al helemaal niet gesproken. Hoe ziet men dat? Andere voorwaarden en vergoedingen in iedere gemeente of toch maar een pleegouderstop vanwege een tekort op de begroting? Zoals u ziet een boek dat aan het denken zet.

 


Tags: ,