Thema: Feest?!

Als pleegkind vond ik feestjes altijd erg ingewikkeld. Mijn tante en oom waren traditionele familiemensen. Feestjes voor een diploma, verjaardag of andere feestdagen werden met familieleden gevierd. Mijn tante was de oudste zus van mijn vader. Mijn vader wilde geen contact meer met mijn moeder. Er was teveel gebeurd, de pijn was te heftig. Daarom was mijn moeder er op een feest nooit bij. Zelfs toen ik volwassen werd en ging trouwen, konden mijn ouders niet bij elkaar zijn op mijn ‘grote’ dag.

Nu ben ik zelf pleegouder van de kinderen van mijn zus. Mijn zus, haar ex-man en wij hebben afgesproken dat een feest echt een feestje moet zijn voor de kinderen, met de mensen die zij erbij willen hebben. Zelfs in de meest ingewikkelde periodes van onze pleegouderjaren hebben we ons allemaal aan die afspraak gehouden. Alle diploma’s, schoolmusicals, sportwedstrijden, verjaardagen en de meeste feestdagen worden samen gevierd. Schoonfamilie en vrienden vragen wel eens hoe dat kan, als we het over andere zaken niet eens kunnen worden. De ervaringen van mijn zus en mij in onze kinderjaren hebben er voor gezorgd dat wij dat kunnen. Op feesten zijn we er helemaal voor de kinderen en problemen worden even geparkeerd. We hebben dit allebei ook altijd zo benoemd en uitgelegd aan de kinderen.

In de volgende interviews leest u ervaringen van andere pleegouders en van een kind van pleegouders. Zij vertellen hoe fijn en ingewikkeld feest kan zijn. Pedagoog Karel Mulderij pleit voor meer feestelijke momenten in de kindertijd, maar voor afschaffing van ingewikkelde feestdagen.

Lees hier alle artikelen van dit thema uit het thema ‘Feest’.

 

 


Tags: , ,