Een stukje taart en kleine cadeautjes

Auteur: Daniëlle Coenraats-Winterberg

Het was vroeg in de ochtend. Mijn ouders, broers en zussen zaten met een slaperig gezicht aan tafel. We probeerden met nog wat krakerige stemmen heel hard ‘Lang zul je leven’ te zingen. Het was feest. In het woordenboek wordt dit ook wel omschreven als een heugelijke gebeurtenis of een gedenkdag.

Mijn moeder hing de avond van tevoren slingers en ballonnen op. De volgende ochtend, voordat we naar school moesten, gaven we de jarige cadeautjes. De tafel zag er altijd heel feestelijk uit met croissantjes, warme broodjes en chocolaatjes op ons bord. Dit is veranderd toen er pleegkinderen bij ons kwamen wonen. In het begin hebben we geprobeerd om onze traditie in stand te houden, maar al gauw merkten we dat dit niet altijd kon.

Veiligheid
Vrij aan het begin van ons pleegzorgavontuur waren er toevallig veel pleegkinderen bij ons jarig. We hebben dit toen uitgebreid gevierd, zoals we dat zelf gewend waren. Ik vond het erg leuk om te zien hoe sommige pleegkinderen zo verwonderd waren als ze hun cadeautje hadden uitgepakt. Alsof ze nog nooit zoiets meegemaakt hadden. Helaas zit er ook een andere kant aan. Bijna alle pleegkinderen die bij ons in het gezinshuis komen, zijn zo erg beschadigd dat zij niet goed met al die aandacht om kunnen gaan. Voor sommigen voelde het als onveilig, anderen maakten er juist misbruik van. Mijn ouders waren hierdoor genoodzaakt om verjaardagen van pleegkinderen zo neutraal mogelijk te houden. Een verjaardag wordt nu vaak in de middag gevierd met een stukje taart en een paar kleine cadeautjes. Familiebezoek is niet toegestaan. Dit heeft te maken met het waarborgen van de veiligheid van ons eigen gezin, maar ook van de veiligheid van de pleegkinderen. Vaak is er sprake van een geheime plaatsing.

Aandachtig feestvieren
Het vieren van onze eigen verjaardag is ook veranderd sinds er pleegkinderen bij ons in huis wonen. Door de hectiek van alledag is er weinig tijd om echt aandachtig feest te vieren. Daarom vieren we onze verjaardag uitgebreid in het weekend. Er komt dan een pedagogisch medewerkster bij ons in huis die de pleegkinderen begeleidt. Wij kunnen zo als eigen gezin een middag en avond op stap. Meestal gaan we bowlen en uit eten. Met andere feestdagen gaat het anders. Als de kerstvakantie begint, nemen mijn ouders twee weken vakantie op. We kunnen de feestdagen dan uitgebreid met familie vieren. Dit is een periode om tot rust te komen en extra tijd als gezin door te kunnen brengen. De pleegkinderen verblijven die weken in een vakantiepleeggezin en ze vieren de feestdagen met hun ouders als dit mogelijk is.

In het begin vond ik het lastig dat onze traditie rondom feestvieren moest worden doorbroken. Ik vond het niet altijd fijn om me te moeten aanpassen, omwille van de pleegkinderen. Nu kan ik er anders naar kijken. Ik zie nu in dat we als eigen gezin juist veel dichter bij elkaar zijn gekomen. We vieren alles veel bewuster en genieten van de momenten waarop we samen kunnen zijn met elkaar! Voor mij is dat pas echt feest.


Tags: , ,