Boos!

Over agressie, opvoeding en ontwikkeling
Onder redactie van Willem Koops, e.a.
ISBN 9789088502927, € 16,90

Dit boek bestaat uit een verzameling voordrachten over boze kinderen en adolescenten in het kader van het Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Het onderwerp is vast herkenbaar voor pleegouders en pleegzorgwerkers, maar voor tips of opvoedadviezen hoef je dit boek niet te lezen. Het is wel een aanrader als je meer op afstand naar het onderwerp wilt kijken en aan het denken gezet wilt worden. Is boosheid niet een normale emotie? Wat is agressie en wat voor onderzoeksresultaten zijn er om de verschillende ideeën en theorieën hierover te staven? Hoe wordt in de kinderpsychiatrie tegen agressie en boosheid aangekeken? Moet boosheid geuit worden, omdat er anders een ontploffing komt of is het niet tonen van emoties juist een vorm van civilisatie? Ook aan agressie verwante thema’s worden besproken, zoals radicalisering die voorkomt bij dierenactivisten en neonazi’s, cyberpesten en de vraag of crimineel groepsgedrag ‘typisch Marokkaans’ zou zijn. Een bonte verzameling van voordrachten die alleen al vanwege de relevante voorbeelden de moeite waard is.


Tags: ,