Voor alles is een oplossing

 

Weet u waar ik een hekel aan heb? Aan foto’s van kinderen in folders. Eigenlijk heb ik al een hekel aan die folders.
Ze wekken de indruk dat er binnen de jeugdzorg voor alles een oplossing is. Net als bij verzekeringen. Terwijl in de praktijk blijkt dat de oplossingen net niet op jouw probleem van toepassing zijn. Inderdaad, net als bij verzekeringen.

Dit alles wordt dan ook nog eens opgeleukt met foto’s. De mens is immers visueel ingesteld. Dus zie ik glimlachende kinderen met mooie blauwe ogen (of bruine ogen als men maatschappelijk correct wil overkomen), gelukzalig kijkend naar iets in de verte. In een mooi groene omgeving. Of nog erger, spelend in de zee of zo.

De kinderen die ik ken, kijken mij vaak wat wantrouwig aan, want ze hebben geleerd dat er niet altijd een passende oplossing is voor hun probleem. Ze hebben niet allemaal een mooie rij tanden, want ze zijn niet verzekerd voor de orthodontist. En ze vinden een dagje aan zee best leuk, maar ze zijn liever thuis. Een thuis waar je lange tijd mag blijven zonder dat je constant hoeft te tonen dat je gelukkig bent.

Het zijn mooie kinderen, de pleegkinderen die ik ken. Met een eigen uitstraling. Te mooi voor in een folder.

 


Tags: ,