Koekie & ik

Frans Lomans, ISBN 9789400501928, € 14,95

Frans Lomans en zijn vrouw deden er twaalf minuten over om te besluiten zich aan te melden als pleegouders. Na jaren een nogal egocentrisch leven te hebben geleid, wilde Lomans (54) iets doen ‘wat er echt toe deed’. Vanaf de dag dat de achtjarige, Surinaamse Koekie zijn leven binnenwandelde, hield hij een blog bij voor ‘J/M’. De blogs vormden de basis voor ‘Koekie en ik’.
Ongehinderd door eerdere opvoedervaringen observeert Lomans hoe zijn pleegzoon zich ontwikkelt. Problemen – zoals Koekie’s tegenzin in zijn schoolwerk en de tegenvallende bureaucratie bij jeugd- en pleegzorg – worden afgewisseld met alledaagse belevenissen. Geen dag is meer saai, constateert Lomans. Na twee jaar geeft hij toe verliefd te zijn geworden op Koekie. Het ‘onbaatzuchtige’ begin heeft plaatsgemaakt voor vaderliefde. En voor de conclusie: “Ik heb op latere leeftijd nog een heel belangrijke taak gekregen. Als ik die niet goed volbreng, dan heeft mijn leven niks voorgesteld.” Door de luchtige, vaak humoristische schrijfstijl en het perspectief van een pleegvader is dit boek een aanwinst voor de pleegzorgbibliotheek!


Tags: ,