Thema: Jaloezie

“Hoeveel beter is hij er aan toe die in gelukkige onwetendheid leeft, dan wie door jaloerse achterdochtigheid zijn leven bederft en van iedere kleinigheid een tragedie maakt!”, aldus Erasmus in zijn Lof der Zotheid. Iedereen heeft er wel eens last van. Jaloezie werd en wordt in het algemeen nog steeds als een nutteloze en negatieve emotie beschouwd, een mengeling van gevoelens van minderwaardigheid, achterdocht en onmacht. Toch zien steeds meer onderzoekers ook positieve kanten. Volgens sommige deskundigen wordt jaloezie ten onrechte als uitsluitend negatief afgeschilderd.

Iemand die helemaal geen jaloezie kent, kan ook wat hij of zij heeft niet waarderen. Afgunst is namelijk ook een waarschuwingssignaal. Het attendeert op dingen die jij als oneerlijk ervaart en die je anders zou willen zien. Volwassenen en (pleeg)kinderen moeten het signaal (h)erkennen en ermee aan de slag gaan. Jaloersheid is wel een bezitterige, maar niet per se een slechte eigenschap. Een beetje jaloezie op zijn tijd is gezond.

Lees hier alle artikelen uit het thema ‘Jaloezie’.


Tags: , ,