Foster Care Alumni of America

Leven na pleegzorg
In Amerika en Canada hebben ruim 3500 volwassen pleegkinderen zich verenigd in de organisatie ‘Foster Care Alumni of America’ (FCAA). Ze delen ervaringen, wisselen kennis uit en bundelen hun krachten om het leven van de huidige generatie pleegkinderen te verbeteren.

In de ogen van de samenleving ben je volwassen als je achttien bent. Veel pleegkinderen zijn dan wel fysiek volwassen, maar kunnen emotioneel nog niet zelfstandig functioneren. Ze hebben extra hulp nodig bij het volwassen worden. Vaak ontfermen pleegouders zich nog een tijd over hen, maar ze ontvangen daar meestal geen vorm van ondersteuning voor. Nederland kent ook geen organisatie die (bijna) volwassen pleegkinderen ondersteunt.

FCAA
In Amerika en Canada bestaat zo’n organisatie wel. De leden van FCAA vormen niet alleen een netwerk, maar zetten hun expertise ook in voor de pleegkinderen van nu. Ze geven trainingen, schrijven boeken, houden presentaties en proberen politiek en beleid op het gebied van pleegzorg te beïnvloeden.

Kinderjaren
Adam Robe herinnert zich flarden van zijn vroege kinderjaren. Hij weet nog hoe hij met zijn broertjes en zusjes door een politieman werd gevonden in de binnenstad van Kansas City, nadat ze daar waren achtergelaten door hun moeder. Hij herinnert zich het gevoel van on-zekerheid toen hij in verschillende pleeggezinnen woonde en hoe hij op 9-jarige leeftijd werd geadopteerd door een lieve familie. Toen hij volwassen was, werkte hij enkele jaren in de detailhandel, maar hij voelde zich niet gelukkig in die baan. Adam wilde een verschil maken in de levens van anderen en werd maatschappelijk werker. In die functie hielp hij pleegkinderen en hun families omgaan met moeilijke veranderingen in hun leven. Tegenwoordig doet hij dat als directeur van FCAA. “In alle lagen van onze organisatie werken volwassen pleegkinderen”, vertelt Adam. “Zij weten als geen ander hoe het is om pleegkind te zijn en hoe het systeem rondom pleegkinderen werkt. Het programma van FCAA is dan ook gebaseerd op hun ervaringen.”

Alumnivereniging
De oprichting van FCAA komt voort uit een onderzoek in 1999 in opdracht van de Amerikaanse pleegzorgorganisatie ‘Casey Family Programs’. De onderzoekers interviewden ruim 1800 volwassen pleegkinderen en steeds hoorden ze: “Ik wil iets doen om pleegzorg te verbeteren, maar ik weet niet hoe.” De onderzoekers merkten dat volwassen pleegkinderen echte experts zijn op het gebied van pleegzorg. Om wat met die expertise te doen, zette Casey Family Programs in 2000 de afdeling ‘Alumni Relations’ op. In de eerste twee jaar legde de afdeling contact met 1400 volwassen pleegkinderen. Velen bleken actief in pleegzorg; als pleegouder, adoptieouder, maatschappelijk werker, onderzoeker of advocaat. “We ontdekten dat we een cultuur van pleegzorg deelden en vonden kracht bij elkaar”, aldus Adam Robe. In 2004 werd de alumnivereniging FCAA opgericht.

FLUX
In 2009 publiceerde FCAA het boek ‘FLUX, life after foster care’, waar ongeveer honderd volwassen pleegkinderen aan meewerkten. Zij schrijven over de emotionele transitie van pleegkind naar volwassene. Belangrijke onderwerpen passeren de revue: omgaan met biologische familie, vinden en ontwikkelen van je identiteit, aangaan van hechte banden met anderen en omgaan met ouderschap. In ieder hoofdstuk vertellen de auteurs over hun eigen leven. Ze moedigen de lezers aan om veranderingen onder ogen te zien en te onderzoeken. Leidraad hierbij is het transitiemodel van William Bridges. Dit model helpt mensen om het psychologische proces te begrijpen als ze worden geconfronteerd met veranderingen. Een volwassen pleegkind schrijft: “Het helpt me om te zien dat ik niet de enige ben die hier doorheen moest.” FCAA verzorgt ook FLUX-trainingen om pleegkinderen te helpen op hun weg naar volwassenheid en een nieuw boek is in aantocht. Eind december 2012 verschijnt ‘Postcards From The Soul’, waarin (volwassen) pleegkinderen hun gevoelens, observaties en inzichten tonen in de vorm van ansichtkaarten.

www.fostercarealumni.org

 


Tags: ,